Hybridní pece v Liberty Ostrava postaví Italové. Hutě zpracují více šrotu a výrazně sníží emise

Největší tuzemská huť Liberty Ostrava podepsala smlouvu s italskou společností Danieli na výstavbu dvou hybridních elektrických obloukových pecí za 8,6 miliardy korun.

Největší tuzemská huť Liberty Ostrava podepsala smlouvu s italskou společností Danieli na výstavbu dvou hybridních elektrických obloukových pecí za 8,6 miliardy korun. Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Největší investice v historii hutě má umožnit snížit do roku 2027 emise oxidu uhličitého o více než 80 procent.
Nové pece budu první svého druhu v Evropě a jsou klíčovým krokem k dosažení uhlíkové neutrality, hlásí Liberty.
Hybridní pece budou mít roční výrobní kapacitu 3,5 milionu tun oceli, což je zhruba o 100 tisíc tun méně než v současné době.
nová technologie umožní výrazně snížit emise uhlíku i závislost hutě na surovinách. Koksovatelné uhlí i železnou rudu bude Liberty Ostrava sice nadále potřebovat, ale ve výrazně nižším množství.
Dlouho odkládaná modernizace je pro huť důležitá kvůli neustále se zvyšujícímu tlaku na bezemisní průmyslovou výrobu.
7
Fotogalerie

Největší tuzemská huť Liberty Ostrava podepsala smlouvu s italskou společností Danieli na výstavbu dvou hybridních elektrických obloukových pecí za 8,6 miliardy korun. Největší investice v historii hutě má umožnit snížit do roku 2027 emise oxidu uhličitého o více než 80 procent. Nové pece budou první svého druhu v Evropě a jsou klíčovým krokem k dosažení uhlíkové neutrality, hlásí Liberty. Výběrové řízení a následné ladění smlouvy trvaly zhruba 20 měsíců. Kdy se začne stavět, firma neuvedla. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!