Hydroprojekt koupil konkurenční firmu

Společnost Sweco Hydroprojekt projektovala také plavební komoru v Českém Vrbném, která od roku 2011 umožňuje lodní dopravu mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou.

Společnost Sweco Hydroprojekt projektovala také plavební komoru v Českém Vrbném, která od roku 2011 umožňuje lodní dopravu mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Zdroj: ctk

Na česko-slovenském trhu projektových služeb se výrazně přeskupují síly. Tuzemská projektová a poradenská společnost Sweco Hydroprojekt koupila na Slovensku prostřednictvím své švédské matky Sweco tamní hlavní konkurenci, poradenskou firmu Hydrocoop.

Transakci bez uvedení hodnoty potvrdil deníku E15 generální ředitel českého podniku Miroslav Kos. „Na slovenském trhu jsme byli, jsme a budeme. Zvažují se i další akvizice, chceme účast rozšířit také do oblastí mimo vodní hospodářství,“ uvedl šéf Sweco Hydroprojektu.

Současně s akvizicí společnosti Hydrocoop prodala česká firma na Slovensku svou dceřinou společnost Hydroprojekt Banská Bystrica, která nerostla tak, jak tuzemský podnik očekával. „V rámci integrace a optimalizace struktury na Slovensku jsme se proto rozhodli naši dceřinou společnost prodat, přičemž bude zachována úzká spolupráce se skupinou Sweco,“ dodal Kos. Ani v tomto případě společnost hodnotu obchodu neuvedla.

Česká firma není v zahraničí žádným nováčkem. Kromě Slovenska projektuje vodohospodářské stavby také v Rusku, Polsku či Srbsku. Zakázky měla společnost také ve vzdálených lokalitách typu Afghánistánu.

Vývoj tržeb Sweco HydroprojektVývoj tržeb Sweco Hydroprojekt | E15

Přes šedesát let stará firma zaměstnávající kolem dvou stovek odborníků patří v Česku mezi lídry projektových a inženýrských prací pro vodohospodářství. Celkové výnosy Sweco Hydroprojektu loni sice stagnovaly na 253 milionech korunách, provozní zisk společnosti se ale zvýšil o devět procent na zhruba sedmnáct milionů.

„Poměr provozního zisku k provozním výnosům dosáhl 6,94 procenta, což je významný úspěch, neboť při propadu výnosů se podařilo zvýšit procento provozního zisku v našem oboru na velmi slušnou úroveň,“ sdělil Kos.

Švédská skupina Sweco koupila Hydroprojekt v roce 2007 od německé skupiny Dorsch Consult. Sweco působí v osmi desítkách zemí a zaměstnává přibližně 7600 lidí. Celkové výnosy skupiny za loňský rok činily 7,5 miliardy švédských korun, což představuje zhruba 23 miliard korun.

Švédská Sweco koupila Hydroprojekt CZ

Kontrakt v Rusku

Čističek přibývá hlavně na papíře