Ikea koupila v Polsku větrné farmy

Větrná elektrárna

Větrná elektrárna Zdroj: Jan Rash/Euro

Švédský nábytkářský gigant Ikea pokračuje v investování volného kapitálu do oborů mimo svůj hlavní byznys. Nově Švédi koupili v Polsku větrnou elektrárnu a získali opci na koupi dalších dvou.

Obnovitelné zdroje energií firma provozuje celkem v devíti zemích. Do konce letošního roku se souhrnné investice Ikea do solárních a větrných zdrojů vyšplhat na 1,5 miliardy eur.

„Naše nová investice do větrného parku zajistí skupině Ikea v Polsku energetickou nezávislost. To znamená, že vyrobíme z obnovitelných zdrojů tolik energie, kolik v této zemi spotřebujeme v našich obchodech, nákupních centrech, továrnách, skladech a kancelářích,“ uvedla Evelyna Higlerová, generální ředitelka polské Ikea.

Po plném zprovoznění na konci letošního roku bude šest větrných parků Ikea v Polsku vyrábět ročně zhruba 473 gigawattů elektřiny. Kromě toho Švédové u polských sousedů vyrábějí ještě teplo z biomasy.

V Česku zatím Ikea podobné investice neplánuje. „Nicméně v souladu se strategií udržitelnosti podnikáme řadu jiných lokálních kroků k jejímu naplňování. V uplynulém období jsme se například zaměřili na nakládání s odpady v našich obchodních domech, ve kterých nyní v ČR vytřídíme a posíláme na recyklaci či znovu využíváme již více než 95 procent odpadu a poškozeného nábytku,“ sdělil mluvčí tuzemské části řetězce Tomáš Kubík.

Kromě energetiky investuje Ikea také do realit. Například v Hamburku chystá výstavbu celé nové čtvrti.