Investice do úspor energií se Písku vyplácejí. Ušetří víc, než čekal

Písek

Písek Zdroj: CC BY 2.0: Donald Judge; Flickr

Když se město Písek v roce 2013 pustilo do projektu energetických úspor v devatenácti základních a mateřských školách celkem za více než 20 milionů korun, očekávalo, že každý rok ušetří 16 procent původních nákladů na energie. V cenách energií z roku 2013 byla úspora vyčíslena na 2,56 milionu korun ročně. Po prvním roce od instalace úspornějších zařízení a optimalizace spotřeby se ukazuje, že skutečná úspora je o 31 procent vyšší.

V cenách roku 2013 Písek ušetřil oproti plánu 800 tisíc korun. Skutečné náklady však kvůli růstu cen energií v loňském roce nakonec klesly proti očekáváním o 1,36 milionu korun.

Písek nemusel ze svého rozpočtu do modernizace investovat ani korunu. Pro projekt zvolil financování metodou energetických služeb se zárukou (EPC). Místo města investoval a opatření provedl vítěz výběrového řízení, společnost ENESA, která od loňska patří do skupiny ČEZ. Město tuto částku bude deset splácet z úspor, které ENESA navrženými opatřeními zaručila.

Pokud by skutečné úspory byly nižší, ENESA by musela městu rozdíl doplatit. Pokud je naopak úspora vyšší, než garance vyplývající ze smlouvy, dělí se zisk podle předem daného klíče mezi ENESu a město Písek.

Finanční efekty projektu v Písku:úspora energií v Pískuúspora energií v Písku | ENESA

Pro Písek to byl první projekt EPC. Pro jeho využití ve školách rozhodla skutečnost, že se u nich zrovna dokončovalo zateplení a bylo třeba optimalizovat spotřebu energií. Před úspornými opatřeními spolkly podle tehdejšího starosty Ondřeje Veselého energie více než 55 procent provozního příspěvku města .

„Ve školách a školkách byly instalovány dva plynové kotle, 2 300 radiátorů bylo vybaveno dálkově řízenými hlavicemi napojenými na centrální dispečink,“ říká nynější starostka města Písku Eva Vanžurová. Nyní je každá místnost vytápěna podle rozvrhu a obsazenosti. Systém umožňuje sledovat a upravovat také provoz jednotlivých kotelen. Výsledkem je pokles spotřeby tepla na vytápění a přípravu teplé vody o 16 procent.

Pomoly perlátory

Výraznou úsporu vody přineslo 950 nových perlátorů. Osvětlení, které představuje desítky procent veškeré spotřebované elektrické energie, je díky tisícovce nových úsporných svítidel levnější. Ke snížení účtů za energie přispěla optimalizací celkové dodávky tepla podle potřeby jednotlivých škol také Teplárna Písek.

Letos Písek dokončil modernizaci dalších městských budov formou EPC. Tentokrát zakázku za více než 10 milionů korun vyhrála společnost MVV Energie. V budově radnice, kinu, kulturním domě, divadle, sladovně a na zimním stadionu se modernizují systémy ústředního topení ,včetně kotlů, či osvětlení.