Irák chce být petrochemickým lídrem, postaví chemičku za 11 miliard dolarů

Shell

Shell Zdroj: ctk

Jedna z největších ropných společností světa, britská firma Royal Dutch Shell, získala lukrativní zakázku na postavení a vybavení obřího petrochemického závodu v oblasti Basry na jihu Iráku. Chemička, která má z Iráku udělat největšího světového petrochemického výrobce, má přijít bagdádskou vládu na 11 miliard dolarů.

Basra patří k oblastem, jež měli za poslední války proti Iráku ve správě právě Britové. Podle odhadu vlády, jejž ministr průmyslu Násira al-Issáwí tlumočil, bude výstavba závodu u města Nibrás a jeho uvedení do provozu trvat pět až šest let. Žádná konkrétní představa o objemu produkce však z jeho úst nezazněla.

Pro Shell to znamená významný úspěch právě ve chvíli, kdy se dostal na první stránky světových novin kvůli skandálu okolo znečištění životního prostředí v Africe. Firma se dohodla s nigerijskou vládou na zaplacení 55 milionů dolarů, čímž se vyrovná s tamní rybářskou komunitou. Tu poškodila ropa z tamního ropovodu; vedení Shellu napřed tvrdilo, že ztráty – a tím pádem také ekologické škody – jdou na vrub tamním ozbrojeným gangům.

Později však – patrně ve snaze mít aféru co nejrychleji za sebou – firma připustila, že částečně je na vině i koroze, jíž bylo možné předejít.