Írán chce výrazně zvýšit svůj podíl na trhu s plynem

Rúháního vláda potřebuje podporu parlamentu.

Rúháního vláda potřebuje podporu parlamentu. Zdroj: Prezidentský úřad Íránu

Írán v listopadu souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.
Írán, rafinérie
ropná rafinerie v Íránu
zemní plyn
5
Fotogalerie

Írán hodlá výrazně zvýšit svůj podíl na světovém a zejména evropském trhu se zemním plynem. Náměstek íránského ministra ropného průmyslu dnes uvedl, že produkce zemního plynu v zemi by měla během příštích čtyř let stoupnout na miliardu krychlových metrů denně ze současných 600 milionů.

Írán bude poté podle náměstka schopen dodávat do Evropy 30 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně. Dlouhodobým cílem Teheránu pak je zvýšit podíl země na světovém trhu s plynem z jednoho na deset procent, napsala agentura DPA.

Írán se snaží zvyšovat těžbu ropy a zemního plynu poté, co se v lednu zbavil hospodářských sankcí, které na něj kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu před lety uvalily Spojené státy a Evropská unie.

Největším dodavatelem plynu do Evropy je nyní se zhruba 40procentním podílem na trhu Rusko. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom loni zvýšila dodávky zemního plynu do Evropské unie a Turecka o osm procent na 159,4 miliardy krychlových metrů. Evropská unie přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.