Italové se spojili s Číňany, vybudují zelené elektrárny za miliardu dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Když stavět nové obnovitelné zdroje, tak ať je u toho Čína, která vede v instalovaných výkonech nově stavěných zelených elektráren. Nejspíš tato logika vedla italský koncern Enel k uzavření pětileté rámcové smlouvy s Bank of China a exportní pojišťovnou Sinosure o poskytnutí miliardy dolarů. Enel je chce použít na stavbu zelených elektráren po celém světě. Partnerem budou Italům čínští výrobci technologií a čínské inženýrské firmy.

Enel se na poli obnovitelných zdrojů pohybuje od roku 2004. Před čtyřmi roky uzavřel dohodu o spolupráci s čínským Výzkumným institutem pro čistou energii Huaneng. Společně vyvíjejí klimatických čisté technologie pro spalování uhlí, technologie obnovitelných zdrojů a decentrální výrobu energie.

Od dubna 2014 Enel spolupracuje také s největším čínským provozovatelem přenosové soustavy na vývoji chytrých sítí a integraci obnovitelných zdrojů do sítě. Zároveň italský koncern uzavřel smlouvu s čínským jaderným spolkem China National Nuclear.

Konkrétní projekty, do nichž Enel s čínskými firmami půjde, zatím Italové neupřesnili. Logiku ovšem krok Enelu má. Čína loni investovala do výstavby obnovitelných zdrojů 111 miliard dolarů. To je stejná částka, jakou na rozvoj zelené energie daly Evropská unie a Spojené státy dohromady.

Nevysychá ani poptávka po nových zelených elektrárnách. Loni se ve světě postavily obnovitelné zdroje s kapacitou 121 tisíc megawattů. Šlo o největší roční nárůst v historii. Rovněž poprvé přibylo více obnovitelných zdrojů, než uhelných, plynových a ropných zdrojů dohromady. Novým trendem jsou rostoucí investice v rozvojových zemích, které stálybza polovinou investic.