Italské pumpy Shellu se změní na Q8, koncern odchází i z Austrálie

Čerpací stanice Shell

Čerpací stanice Shell Zdroj: E15

Ropný koncern Shell se zbavuje dalších rozsáhlých majetků. V Austrálii prodává rafinerii a síť téměř devíti stovek čerpacích stanic švýcarské firmě Vitol Group. Zároveň oznámil, že převede skoro tisícovku benzinek v Itálii do řetězce Q8 kuvajtské společnosti Kuwait Petroleum. Shell by z těchto obchodů mohl získat v přepočtu 65 miliard korun.

Australská transakce se týká rafinerie nedaleko Melbourne, 870 čerpacích stanic, divize chemikálií nebo části divize maziv. Nezahrnuje však leteckou filiálku Shellu. Švýcarský ropný obchodník Vitol Group za akvizici zaplatí 2,9 miliardy australských dolarů (52 miliard Kč).

„Austrálie je pro Shell nadále důležitá, děláme však těžká portfoliová rozhodnutí, abychom zlepšili celkovou konkurenceschopnost společnosti,“ uvedl v prohlášení nový šéf britsko-nizozemské skupiny Royal Dutch Shell Ben van Beurden.

Největší akvizice Švýcarů
Pro švýcarskou Vitol Group, která chce zvýšit svůj podíl na rostoucím trhu s ropnými produkty, je obchod s Shellem dosud největší akvizicí. Společnost podle agentury Reuters sází na to, že australská poptávka po palivech nadále poroste rychleji, než je tomu v Evropě, a ve světě budou nakonec chybět kapacity na zpracování ropy.

Shell se po nedávném varování před nižším ziskem snaží naklonit si investory novým zaměřením na výnosy. V lednu uvedl, že chce v příštích dvou letech prodat majetek za 15 miliard dolarů. Koncern totiž trpí řadou problémů, včetně rostoucích nákladů na těžbu, poklesem cen ropy i plynu či propadem marží v evropských rafineriích.

Předimenzovaná Itálie

V Itálii si Shell a Kuwait Petroleum převod 983 benzinových pump už dohodly a značka Q8 se na nich objeví poté, co transakci schválí italský antimonopolní úřad. Firmy cenu nesdělily, ale podle italského listu MF by síť Shellu mohla mít hodnotu až 500 milionů eur (13,7 miliardy Kč).

Krok Shellu může přispět k zefektivnění předimenzované sítě čerpacích stanic v Itálii, kde funguje asi 24 tisíc pump, což je dvakrát víc než ve Francii a třikrát tolik než v Británii. Kuwait Petroleum má v Itálii 2700 benzinek, což odpovídá 11procentnímu tržnímu podílu.

Skupina Shell v nedávné době prodala rafinerie v Británii, Německu, Francii, Norsku a v České republice. Kromě toho se koncern už zbavil aktivit v rámci zpracování a prodeje ropy v Egyptě, Finsku, Řecku, Španělsku a Švédsku.

Shell chce zlepšit výdělky