Jablonec uzavírá jednu etapu teplárenství. Komín na Brandlu šel k zemi za patnáct vteřin

Jablonecký teplárenský komín v areálu bude v sobotu 25. září odstřelen. Dolů půjde sedm vteřin a stát to bude 1,5 milionu korun.

Jablonecký teplárenský komín v areálu bude v sobotu 25. září odstřelen. Dolů půjde sedm vteřin a stát to bude 1,5 milionu korun. Zdroj: archiv e15

Jablonecký teplárenský komín v areálu bude v sobotu 25. září odstřelen. Dolů půjde sedm vteřin a stát to bude 1,5 milionu korun.
Jablonecký teplárenský komín v areálu bude v sobotu 25. září odstřelen. Dolů půjde sedm vteřin a stát to bude 1,5 milionu korun.
3
Fotogalerie

Betonový monolit komínového tělesa o váze deset tisíc tun byl za přísných bezpečnostních opatření odstřelen. Tím se v Jablonci definitivně uzavřela jedna finančně náročná etapa teplárenství, které tam ještě před deseti lety bývalo jedním z nejdražších v České republice.

V roce 2013 odkoupilo město Jablonec většinový balík akcií tehdejšího dodavatele tepla, společnosti JRT. „V letech 2015–2016 došlo k revitalizaci soustavy centrálního zásobování teplem a k její přeměně na moderní společnost,“ řekl k projektu primátor Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský (ODS).

Rozsáhlý teplárenský areál na Brandlu se tak stal nepotřebným a radnice rozhodla o jeho demolici. Město po dokončení revitalizace areálu získá prostor pro další průmyslový rozvoj. 

„Celkové náklady na demolici by dle našich propočtů neměly překročit 1,5 milionu korun. Největší část peněz  spolkne likvidace nebezpečného odpadu,“ uvedl Boris Pospíšil, člen představenstva pověřený řízením Jablonecké energetické.

Pád komína k zemi trval zhruba patnáct vteřin, ale likvidace odpadu bude prací na měsíce. Na odstřel komína o hmotnosti okolo deseti tisíc tun bylo použito celkem 75 kilogramů plastické trhaviny.

"Z našeho pohledu to dopadlo tak, jak jsme projektovali a připravovali. To znamená, teď už to můžeme říci, terč, který byl namalovaný na střeše té poslední budovy, tak byl zasažen špičkou komína," řekl po odstřelu novinářům hlavní střelmistr Vladimír Pravda. Komín se podle něj rozlomil až těsně před dopadem.

Pro střelmistry nebyl odstřel betonového kolosu jednoduchý, komín stál v úzkém údolí, kdy z jedné strany je řeka a z druhé frekventovaná silnice a tramvajové a železniční koleje. Kvůli odstřelu byla několik hodin zavřená Liberecká ulice, dočasně domov museli opustit obyvatelé jednoho rodinného domu a azylového domu a uzavřená byla dopoledne lezecká stěna Makak vedle bývalé výtopny. "Na budově Makaku nedošlo k vyražení oken, takže jsme mile překvapeni," uvedl Pravda. Podle něj vyražení oken bylo na seznamu případných škod.

Likvidace sutin z komína potrvá zřejmě čtyři měsíce. Beton se rozdrtí na recyklát a jako materiál použije dál. "Bude využit, dalo by se říci, jako kamenivo. Co se týká oceli, to je jednoznačně kovošrot a co se týká ostatních materiálů, tak se nadrtí. Oddělí se od toho běžný odpad a pokud tam bude nebezpečný materiál, bude likvidován samozřejmě odbornou firmou," uvedl stavbyvedoucí Metrostavu Vlastimil Soukup.. Metrostav má starost demolici komína i nevyužívaného areálu. Po jeho vyčištění tam chce radnice přesunout sběrný dvůr z Proseče.

Jablonecká energetická nyní dodává teplo do více než čtyř tisíc domácností a desítek institucí a podnikatelských subjektů v Jablonci nad Nisou, odběratele má také v Liberci a v Rychnově u Jablonce. 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub