Japonská Tesla? Bývalý šéf Sony se pustil do výroby elektromobilů

Japonský elektromobil GLM G4

Japonský elektromobil GLM G4 Zdroj: Autorevue.cz

Japonský elektromobil GLM G4
Japonský elektromobil GLM G4
Japonský elektromobil GLM G4
Japonský elektromobil GLM G4
Autosalon v Paříži
11
Fotogalerie

Pařížský debut si zažila neznámá automobilka GLM, kterou založil bývalý šéf Sony Nobuyuki Idei. „Automobilový průmysl se mění a my chceme být v popředí v oblasti jejich vývoje,“ hrdě hlásí. Jedná se o japonský start-up projekt napojený na univerzitu v Kjótu.

Šílený koncept G4 má nizozemské kořeny a původně jej poháněl osmiválec z Chevroletu Camaro. GLM totiž získalo podíl ve firmě Savage Rivale. Ta v roce 2011 představila koncept Roadyacht GTS, z nějž GLM G4 pochází.

V Japonsku nahradili osmiválec elektromotory s výkonem 400 kW. Výrobce slibuje díky rozložení elektromotorů na přední a zadní část dokonalé vyvážení, dojezd 400 kilometrů a zrychlení na stovku za 3,7 sekundy.  Více na: http://www.autorevue.cz/japonska-tesla-glm-g4-ma-dojezd-400-km-a-na-stovku-zrychli-za-37-s

Čtyřmístný vůz v modré barvě na pařížském autosalonu zaujal svou nízkou stavbou, za kdovíjak esteticky vydařený se však podle mě považovat nedá. Na voze však pracovali bývalí inženýři z Toyoty a Nissanu, což značce dodává něco na důvěryhodnosti.

G4 není první auto firmy GLM, už v roce 2013 představila elektrický roadster jménem Tommy Kaira ZZ.

Článek s bohatou fotogalerií vyšel na webu Autorevue.cz.