Je továrna na autodíly ve Žďáru v ohrožení? Chystá se stěhování výroby

Sériová výroba ve druhé nošovické
převodovkárně za 3,5 miliardy korun
má začít příští rok v srpnu.

Sériová výroba ve druhé nošovické převodovkárně za 3,5 miliardy korun má začít příští rok v srpnu. Zdroj: ctk

Závod na autodíly Cooper Standard Automotive ve Žďáru nad Sázavou, v němž pracuje přes osm stovek lidí, zřejmě čeká nejistá budoucnost. Mateřská firma Cooper Standart totiž prodává korejské společnosti Halla Visteon Climate Control (HVCC) jednu z divizí a součástí transakce jsou i její aktivity v Česku. HVCC následně hodlá přesunout majetek divize do svých továren.

Halla Visteon koupí část americké firmy Cooper Standard na produkci tepelných a emisních komponentů pro automobily za 46 milionů dolarů, přičemž obchod má být uzavřen v třetím čtvrtletí. „Po dokončení transakce plánuje HVCC přesunout výrobu ze společnosti Cooper Standard do stávajících výrobních závodů HVCC,“ uvedla pro E15.cz mluvčí HVCC pro Evropu Veronika Prudilová.

Obě firmy ve svých tiskových zprávách upřesnily, že Halla Visteon Climate Control „převede hmotný majetek z provozů Cooper Standard v Severní Americe, Německu, Francii a v České republice.“

Detaily jsou prý v jednání

V Česku má v současné době Cooper Standard továrnu ve Žďáru nad Sázavou, která vyrábí palivové a chladicí systémy či těsnění do karosérií. Podle účetní uzávěrky v ní v roce 2012 pracovalo přes osm stovek lidí. Co bude transakce pro žďárský závod přesně znamenat, ale společnosti odmítly uvést.

„Konkrétní detaily této transakce jsou stále v jednání,“ sdělila Veronika Prudilová. Úplně stejně se vyjádřila i viceprezidentka pro korporátní komunikaci Cooper Standard Sharon Wenzlová. Ještě pro E15.cz dodala, že momentálně firma neprovádí „žádné okamžité změny ve své činnosti.“

Firmy patří mezi 100 největších výrobců autodílů na světě
Jihokorejská HVCC provozuje 35 továren s více než 14 tisíci zaměstnanci v 19 zemích světa. Sedmdesát procent firmy vlastní americký výrobce autodílů Visteon Corporation. Ohlášenou akvizici části Cooper Standard označuje firma za strategický krok, který má posloužit k rozšíření portfolia produktů v rámci tepelného managementu a k ještě větší diverzifikaci zákaznické základny. Mateřská společnost Visteon patří stejně jako Cooper Standard mezi 100 největších světových dodavatelů pro autoprůmysl. Visteon je s loňskými tržbami 7,44 miliardy dolarů na 31. místě a Cooper Standart, který vykázal prodeje za víc než tři miliardy dolarů, se zařadil na 67. pozici.

Na přímý dotaz, jestli se v rámci obchodu přesunou do rukou HVCC celé továrny Cooper Standart ve výše zmíněných zemí, tedy mimo jiné i v Česku, nebo jen část jejich výroby, Sharon Wenzlová překvapivě odpověděla: „Žádná zařízení se v rámci tohoto obchodu přesouvat nebudou.“

O dopadu transakce na továrnu ve Žďáru tedy firmy silně mlží. Nicméně pokud se bude hmotný majetek skutečně stěhovat, jak tvrdí tiskové zprávy obou hráčů, nemusí to být nutně do zahraničí. HVCC totiž v Česku provozuje technická centra a dva závody, jeden v Novém Jičíně a další v Hluku.Tuzemské továrny Halla Visteon Autopal vyrábějí chladiče výfukových plynů a motorů a pracuje v nich dohromady téměř dva tisíce lidí.

Cooper Standard začal rozšiřovat výrobu