Kabelová aliance dotáhne modernizaci Kabexu

Obchodní rada Ruské federace Alexander Turov
(vlevo) a ředitel Kabelovny Kabex Anton Slobodin

Obchodní rada Ruské federace Alexander Turov (vlevo) a ředitel Kabelovny Kabex Anton Slobodin Zdroj: Kabelovna Kabex

Česká firma Kabelovna Kabex koncem loňského roku umožnila akciový vstup ruské těžařské společnosti Ural Mining metallurgical Company (UGMK). Ta převzala tříčtvrtinový podíl. Příčiny transakce mají své historické kořeny.

Kabelovnu, ktera se specializuje na zakázky na klíč, vybudoval v devadesátých letech Pavel Kupilík „na zelené louce“ v Holýšově na Domažlicku. V roce 2009 se vedení rozhodlo modernizovat výrobu, částečně z vlastních peněz, částečně z bankovních půjček a příspěvků z evropských fondů. Stamilionová investice byla nutná pro další vývoj firmy jak z hlediska stoupajících požadavků EU na bezpečnostní kriteria, tak kvůli zvýšení standardu dodávek pro jaderný průmysl. Po výdajích se ale firma dostala do problémů s cash flow.

Kontrolní 75 procentní balík teď drží Kabelová Aliance, dceřinná firma UGMK, zbývající třetinu si ponechal zakladatel společnosti Kupilík, který zůstává ředitelem pro rozvoj. Vstupu investora umožní dokončení poslední etapy projektu modernizace.

„Z toho zhruba 40 procent tvoří dodávky do Ruska,“ uvedl nynější šéf podniku Anton Slobodin. Kabelová Aliance patří v Rusku mezi jedničky na trhu, dodává pro ropný, plynový i důlní průmysl. UGMK v Čechách patří také Let Kunovice či hotel Shlosspark v Karlových Varech.

„Výhodou pro holding byla vlastní výroba kabelových směsí, kterou Kabex získal svou modernizací. Byl to náš dlouhodobý dodavatel. A rozšířit portfolio o společnost, která se zabývá vývojem a zakázkami na míru bylo zajímavé,“ vysvětluje Slobodin. „Česko je známé svoji průmyslovou výrobou a kvalitou, a produkce je levnější nežli třeba německá, vidíme potenciál na ruském trhu“ dodává.

Obchodní rada Ruské federace Alexander Turov zdůraznil spolupráci Kabexu v jaderné energetice. Pro ruské projekty totiž dodává i ve třetích zemích, například v Turecku nebo Indii, kde jsou reaktory VVER ve výstavbě. „ Vstup ruského akcionáře jistě posílí pozice Kabexu na východních trzích,“ podotkl Turov.

Podle Slobodina letošní obrat Kabelovny Kabex dosáhne 400 milionů korun. Firma patří patří ve východoevropském regionu mezi špičku na trhu se specializovanou výrobou kabelů a průchodek. Přitom využívá vlastních patentů a zcela unikátního know-how, jehož autorem je zakladatel společnosti.

Holding Kabelová Aliance vlastní v Rusku sériové výrobce kabelů. Kabelovnou Kabex získal článek, který v koncernu zajistí vývoj a výrobu sofistikovaných výrobků na míru a tím bude portfolio v rámci celého koncernu kompletní. „V Rusku byly továrny budovány budovány především pro sériovou výrobu velkého objemu. To se ostatně ukázalo i na případu Letu Kunovice (rovněž patří UGMK), že rozdílné české a ruské zkušenosti mohou být vždy využity k oboustrannému prospěchu. Předpokládám, že zkušenost Kabexu bude podobná,“ dodává Slobodin.