Kapitálovou restrukturalizaci NWR potvrdil i newyorský soud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta E15

Těžařská společnost New World Resources (NWR) může dokončit restrukturalizaci. Kapitálovou změnu ¨ve firmě, které patří i černouhelná OKD, schválil po londýnském soudu také newyorský soud.

Snížení nominálního zadlužení z 825 milionů eur (asi 23 miliard korun) na 500 milionů eur (zhruba 14 miliard korun) a vydání nových akcií už na konci srpna schválili firmě její věřitelé a minulý týden také soud v Londýně. NWR teď může proces restrukturalizace dokončit, předpokládá, že se tak stane v první polovině října.

„Schválení newyorským soudem je další důležitý krok k dokončení kapitálové restrukturalizace. Předpokládáme, že proces bude dokončen v první polovině října,“ řekl ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák. Pro úplně dokončení musí ještě firma mimo jiné vydat nové akcie stávajícím akcionářům: podle dřívějších informací za celkem 118 milionů eur (asi 3,3 miliardy korun).

Vývoj akcií NWR za posledních pět letVývoj akcií NWR za posledních pět letVývoj akcií NWR za posledních pět let | E15

NWR se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí. Ve třetím čtvrtletí firma prodává koksovatelné uhlí za 85 eur za tunu, což je sice o procento dráž než ve druhém čtvrtletí, meziročně to ale představuje pokles o šest procent. Podle sdělení společnosti ze začátku července NWR ve druhém čtvrtletí meziročně mírně zvýšila produkci uhlí, ale jeho prodej klesl o 16 procent. V letošním prvním pololetí snížila společnost ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy korun) z 396 milionů eur před rokem.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.