KLDR možná už brzy začne dostávat plyn z Ruska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Rusko by již brzy mohlo začít dodávat zemní plyn ze Sachalinu do Severní Koreje. Dohoda by mohla být dokončena při květnové návštěvě severokorejského lídra Kim Čong-una v Moskvě na oslavách konce druhé světové války.

„Očekává se, že Kim Čong-un během svého pobytu v Moskvě bude jednat s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem o projektu plynovodu, který by spojil Vladivostok se severokorejským přístavem Nadžin,“ uvedl jihokorejský list Čungang ilbo s odvoláním na vládní úředníky v Soulu. Rusko začalo stavět plynovod spojující Sachalin, Chabarovsk a Vladivostok v roce 2011. Před dokončením plynovodu by plyn mohl být dodáván po železnici, která spojuje ruský Chasan se severokorejským Nandžinem.

Po dokončení plynovodu by mohla Severní Korea podle zdrojů postavit elektrárnu, která by uspokojila poptávku po elektřině v zemi. „Očekává se, že Severní Korea použije zemní plyn ze Sachalinu k tomu, aby jeho továrny mohly normálně fungovat, zatímco Rusko si bude moci vytvořit nový energetický trh,“ řekl listu profesor Univerzity Hankuk Kim Sok Hwan.

Rusko odpustilo většinů korejských dluhů

Putin loni v květnu podepsal zákon, podle kterého Rusko odpustilo KLDR zhruba 90 procent dluhu z doby Sovětského svazu, tedy asi deset miliard dolarů (255,2 miliardy korun).

Rusko a Severní Korea udržovaly těsné vztahy v dobách Sovětského svazu, kdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu. Přátelství obou zemí zažívá podle analytiků nyní obrodu. Koncem listopadu Rusko hlasovalo proti rezoluci OSN, jejímž cílem bylo postavit severokorejský režim před mezinárodní soud za zločiny proti lidskosti. Moskva tehdy označila rezoluci za kontraproduktivní. V březnu pak obě země prohlásily letošek rokem vzájemného přátelství, v jehož průběhu prý plánují řadu politických, hospodářských a kulturních kontaktů.