Kodak končí s výrobou fotoaparátů

Filmy Kodak jsou zatím ještě na prodej jsou, pro digitální fotoaparáty to ale už brzy platit nebude

Filmy Kodak jsou zatím ještě na prodej jsou, pro digitální fotoaparáty to ale už brzy platit nebude Zdroj: profimedia.cz

Firma Kodak, která světu přinesla mimo jiné barevný fotografický film, do poloviny tohoto roku skončí s výrobou digitálních fotoaparátů, kamer a fotorámečků. Výrobce, který v lednu požádal o ochranu před věřiteli, se tak snaží snížit náklady a odvrátit svůj zánik.

Americký výrobce tak odchází z tržního segmentu, který před lety sám založil. Svůj vynález digitálního fotoaparátu ale nedokázal prodat a později nezachytil nástup ostatních výrobců.

Kodak odhaduje, že ukončení výroby digitálních produktů ho bude stát 30 milionů dolarů. V této částce ale nejsou zahrnuty poplatky, které bude Kodak pravděpodobně muset zaplatit svým dodavatelům jako odškodné za ukončení spolupráce. Ročně firma díky skončení výroby ušetří asi 100 milionů dolarů.

Společnost uvedla, že rozhodnutí bylo „logickým pokračováním“ dosavadní firemní strategie. V jejím rámci se Kodak snažil zvýšit marže na svých digitálních fotoaparátech omezením nabídky a odchodem z některých trhů.

I když digitální byznys není pro Kodak příliš výdělečný, stojí za třemi čtvrtinami tržeb. Společnost se nyní chce soustředit na prodej licencí na své produkty. O ty je prý nebývalý zájem. Už v srpnu prý s firmou podepsalo „velké množství“ zájemců dohodu o mlčenlivosti, aby mohli patenty blíže prozkoumat.

V provozu zůstane také síť kamenných fotolabů a internetový obchod nabízející stejné služby. Zachová se i výroba tiskáren.

Kodak slíbil, že záruk na jeho fotoaparáty a další produkty se ukončení jejich výroby nedotkne. Dodal, že kontaktoval všechny své maloobchodní partnery a snaží se zmírnit následky, které pro ně z ukončení výroby fotoaparátů a fotorámečků vyplývají.

Vzestup a pád KodakuVzestup a pád Kodaku | E15