Kolínská Toyota loni vyrobila o téměř 10 tisíc aut méně. Důvodem byly neplánované odstávky

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně

Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně Zdroj: Toyota Motor Manufacturing Czech Republic

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic loni vyrobila zhruba 192 400 aut, meziročně téměř o 9900 méně. Důvodem poklesu produkce byly neplánované odstávky, výroba kvůli nedostatku dílů stála v součtu přes dva měsíce, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Za celý minulý rok jsme vyrobili 192 400 aut, je to zatím zaokrouhlené číslo, je to zhruba o 10 tisíc méně než předchozí rok, ale zhruba dva měsíce jsme stáli,“ řekl Paroubek. V roce 2022 vyrobila kolínská automobilka, která zaměstnává přes 3500 lidí, 202.255 vozů, což představovalo meziroční nárůst téměř o 35 procent.

Loni se výroba poprvé zastavila kvůli nedostatku dílů v únoru a částečně v březnu, podle tehdejších odhadů společnost nevyrobila zhruba 25 tisíc aut. Podruhé to bylo zhruba na čtyři týdny na přelomu srpna a září kvůli chybějícím dílům ze společnosti Novares CZ, jejíž výrobní a skladovací prostory zničil rozsáhlý požár.

Zaměstnancům společnosti od letošního ledna vzrostou průměrně mzdy o 11,1 procenta. Vedení společnosti se na tom dohodlo s odbory. Nová kolektivní smlouva bude platná do konce roku, uvedl Paroubek.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zatím celkové počty loni vyrobených aut nezveřejnila. Od ledna do října vyrobila v tuzemských závodech 722394 osobních aut, což byl nárůst o 27,5 procenta.