Komárkova KKCG koupila podíl v ruském Vemexu

Karel Komárek, KKCG

Karel Komárek, KKCG Zdroj: ctk

Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka podepsala kontrakt na odkoupení 16 procent v české firmě Vemex, kterou ovládá ruská plynárenská společnost Gazprom. Uvedl to dnes server iHNed.cz s odvoláním na informované zdroje. Mluvčí KKCG Daniel Plovajko informaci nechtěl komentovat. Společnost Vemex patří k největším dovozcům plynu do České republiky.

Podle dřívějších informací Hospodářských novin KKCG převezme 16 procent akcií Vemexu od švýcarské společnosti EW East-West Consult AG. Tu vlastní skupina fyzických osob navázaných na Gazprom.

Vemex patří k největším dovozcům plynu do České republiky. V zemi působí od roku 2006, v prodeji plynu má téměř desetiprocentní podíl a od loňska má filiálku na Slovensku. Mezi klienty Vemexu v Česku patří například Plzeňský Prazdroj, Česká rafinérská nebo Spolana.

Letos v září firma vstoupila na trh dodávek pro domácnosti, když koupila 51procentní podíl ve firmě RSP Energie. Ta se zaměřuje na prodej elektřiny a plynu malým klientům.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby regionu.

KKCG je nadnárodní finanční a investiční skupinou, která se zaměřuje hlavně na oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Působí v Evropě, Asii, severní Americe a Africe, má pobočky v 11 zemích světa. Letos například dokončila akvizici ropného terminálu v ruské Samarské oblasti. KKCG loni zvýšila zisk na rekordních 14,3 miliardy korun. Spravuje majetek převyšující 30 miliard korun.