Komárkova MND i přes zdvojnásobení tržeb zůstává ve ztrátě

Zásobník plynu firmy MND

Zásobník plynu firmy MND Zdroj: CTK

Společnosti MND z Hodonína, která těží ropu a plyn a obchoduje s elektřinou a plynem, loni rostly tržby na dvojnásobek na 70 miliard korun po expanzi na trhu s energiemi. Druhý rok však zůstala ve ztrátě, která se loni zvýšila o 150 milionů na 239 milionů korun. Roky předtím firma končila se stamilionovými zisky. Zatímco těžba ropy a plynu byla loni zisková, obchodování s plynem a elektřinou bylo ztrátové, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Firma, která patří do skupiny KKCG podnikatele a miliardáře Karla Komárka, se v Česku i v zahraničí, nejvíce v sousedních zemích, soustředí na velkoobchod s plynem a elektřinou a loni výrazně expandovala do Nizozemska. Z této země plynuly největší tržby, téměř 30 miliard korun.

V Česku se soustředí i na prodej koncovým zákazníkům. Počet odběratelů plynu stoupl o dvě třetiny na 66 tisíc, počet zákazníků odebírajících elektřinu rostl pomaleji na 43 tisíc.

Celkově činily tržby z obchodu s elektřinou a plynem 67,5 miliardy. Tržby z těžby ropy a plynu se zvýšily o 200 milionů na 1,7 miliardy. Společnost je také vrtným kontraktorem se zakázkami v celé Evropě a loni se tržby udržely na úrovni přes 700 milionů korun.

Ropu a plyn těží společnost na jižní Moravě převážně na Hodonínsku a Břeclavsku. Loni těžila na 39 ložiscích a ropy vytěžila 120.000 metrů krychlových, plynu 99 milionů metrů krychlových. Vytvořila tři nové vrty a další připravila. Na jižní Moravě má také zásobníky plynu. Firma měla loni i s dceřinými společnosti téměř 900 zaměstnanců.