Putin zkouší sehnat na problémový kosmodrom peníze od cizinců

start z kosmodromu Vostočnyj

start z kosmodromu Vostočnyj Zdroj: ctk

Kosmodrom Vostočnyj
start z kosmodromu Vostočnyj
start z kosmodromu Vostočnyj
Stavba ruského kosmodromu Vostočnyj
Vostočnyj na jaře 2013
29
Fotogalerie

Dostavba ruského kosmodromu Vostočnyj zdaleka nejde podle plánu. Moskva hledá pomoc i v cizině, když ruský prezident Vladimir Putin vyzval zahraniční investory, aby neváhali se do projektu zapojit. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Rusko je podle vyjádření svých představitelů připraveno pozvat zahraniční investory na pomoc s realizací druhé fáze nového kosmodromu, sdělil Putin účastníkům ekomického fóra ve Vladivostoku.

„Nejde o vojenské zařízení. Nejenom, že věříme v možnost spolupracovat s partnery z ciziny, my o to sami máme zájem,“ uvedl podle Bloombergu ruský prezident.

Nepřímo tak navázal na slova vicepremiéra Jurije Borisova, který tento týden označil stav projektu jako „nepřijatelný.“ Dodal, že by mohla na část prací nastoupit armáda. Nejde zdaleka o první kritiku projektu. Začátkem roku premiér Dmitrij Medveděv upozornil, že v „kauze Vostočnyj“ byla dokončena pouhá čtvrtina plánovaných investic.

Právě letos je v plánu druhá fáze stavby tak, aby byl kosmodrom v roce 2021 zcela připraven na start vesmírných raket.

Centrum Vostočnyj, z něhož poprvé vyletěla kosmická raketa v dubnu 2016, představuje první ruský národní civilní kosmodrom. Moskvě má zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Do nynějška Ruskem využíváný kosmodrom Bajkonur se pro Rusy ocitl po rozpadu Sovětského svazu v zahraničí, protože se nachází na území Kazachstánu. Vostočnyj leží v Amurské oblasti a ani po více než třech letech od prvního startu zdaleka není hotov.

Plocha kosmodromu má být 1035 kilometrů čtverečních, jeho délka bude až 36 kilometrů. A šířka? Ta má činit 18 kilometrů.

V areálu je plánováno přes 400 budov a zařízení, kromě jiného tři odpalovací rampy - dvě pro rakety Sojuz a jedna pro Angary. Dále Rusko počítá s přítomností letiště, závody na výrobu paliva, 97 kilometry silnic a téměř stovkou kilometrů železničních tratí.

Prohlédněte si fotogalerii: