Konec velké postavy autoprůmyslu? Nissan chce kvůli podvodům odvolat šéfa správní rady Ghosna

šéf Nissanu Carlos Ghosn

šéf Nissanu Carlos Ghosn Zdroj: profimedia.cz

Japonská automobilka Nissan Motor hodlá odvolat předsedu své správní rady Carlose Ghosna. Viní ho mimo jiné z využívání firemních peněz pro vlastní účely a z podhodnocování osobních příjmů ve finančních výkazech. Automobilka v pondělí také potvrdila, že Ghosna zadržely japonské úřady. Výkonný ředitel Nissanu Hiroto Saikawa uvedl, že navrhne Ghosna odvolat na čtvrtečním zasedání rady.

Čtyřiašedesátiletý Ghosn je také předsedou správní rady a generálním ředitelem francouzské automobilky Renault. Akcie Renaultu v pondělí v reakci na zprávu zamířily prudce dolů a ztrácely až 13 procent hodnoty, než ztrátu zmírnily zhruba na deset procent. Obchodování na burze v Tokiu se zpráva nedotkla, protože byla oznámena v době, kdy už obchodování skončilo. Akcie Nissanu obchodované na německém akciovém trhu vykazovaly propad asi o 12 procent.

Japonská média již dopoledne informovala, že tokijská prokuratura Ghosna zadržela poté, co se v pondělí dobrovolně dostavil k výslechu. Nissan oznámil, že Ghosnovy praktiky vyšetřuje už několik měsíců. Spolu s Ghosnem se podvodů podle sdělení automobilky dopouštěl i další manažer Nissanu Greg Kelly.

Automobilka upozornila, že Ghosn se kromě podhodnocování svých příjmů dopustil i řady dalších významných pochybení, včetně "osobního využívání firemního majetku". "Nissan se hluboce omlouvá, že způsobil svým akcionářům takové starosti," uvedla firma a dodala, že plně spolupracuje s vyšetřovateli.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentní podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilky Mitsubishi. Ghosn je rovněž předsedou správní rady Mitsubishi a šéfem celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí uvedl, že Francie bude usilovat o zajištění stability této aliance. Upozornil, že je příliš brzy vyjadřovat se k obviněním, o kterých nemá žádné další informace. Francouzská vláda v Renaultu drží 15procentní podíl.

Ghosn patří mezi největší postavy světového automobilového průmyslu posledních dvou desetiletí. "Reakce akcií ukazuje, jak klíčovou osobou je," upozornil podle agentury Reuters analytik Raghav Gupta-Chaudhary ze společnosti Citibank.

Ghosn se narodil v Brazílii, má však libanonské předky a francouzské občanství. Kariéru zahájil ve francouzském výrobci pneumatik Michelin, odkud přešel do Renaultu. V Nissanu začal působit v roce 1999, když Renault v japonské automobilce koupil kontrolní podíl. Ghosn se následně stal generálním ředitelem i předsedou správní rady Nissanu, ředitelský post však loni opustil.

"Carlos Ghosn je v automobilovém odvětví impozantní postavou. Je oceňován, že dosáhl obratu v hospodaření Renaultu i Nissanu," uvedl dopisovatel BBC Theo Leggett. "Otázkou je, co bude teď. Ghosn se již začal zbavovat některých svých funkcí. Loni odstoupil z postu generálního ředitele Nissanu a nedávno se vzdal i některých pravomocí v Renaultu. Očekávalo se ale, že ještě několik let zůstane generálním ředitelem Renaultu a bude dál zodpovědný za alianci," dodal.