Kopřivnická Tatra chce prorazit v Mexiku, dodá tam prvních 16 aut

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Tatra Phoenix se poprvé od představení ukázala naživo
Motory dodal nizozemský Paccar z koncernu DAF
Od DAFu pochází i kabina a interiér
Nová Tatra na kopřivnickém polygonu
Phoenix by mohl zamířit i na jihoamerické trhy
5
Fotogalerie
Automobilka Tatra v těchto dnech připravuje dodání 16 nákladních automobilů v hodnotě 50 milionů korun do Mexika. Jde o první referenční zakázku do této americké země. Vedení firmy věří, že se díky ní kopřivnické automobilce otevře cesta na mexický trh, řekl generální ředitel Tatry Petr Karásek.

Pro Tatru jde podle něj o první zakázku takového rozsahu do Mexika minimálně za posledních 15 let. Automobilka ji získala díky vítězství ve výběrovém řízení. „První dodávka těch vozidel právě sjíždí z výrobní linky. Vozidla ještě prodělají přípravu před cestou přes oceán,“ řekl ředitel.

Galerie: Tatra Phoenix, jeden z posledních modelů automobilky

Jde o reference

Část automobilů jsou vyprošťovací vozy, další je připravená pro jiné nástavby. Část těchto nástaveb dodá automobilka, část si zajistí zákazník přímo na místě. „Rádi bychom, aby ta referenční zakázka založila dobrou zkušenost uživatelů v Mexiku s našimi vozy, abychom tam mohli opakovaně dodávat,“ řekl Karásek.

Tatru dnes podle vedení automobilky v Mexiku nikdo nezná. „S dobrými referencemi můžeme oslovit i další sektory, jako je stavebnictví nebo zemědělství, prostě sektory, ve kterých je Tatra silná,“ řekl David Pipal, který má v Tatře na starosti speciální projekty. Velký potenciál vidí automobilka například v těžebním průmyslu. Vozidla se uplatňují v oblastech s komplikovanými terény.

Tradiční výrobce nákladních vozidel
Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Od loňského roku patří společnosti Tatra Trucks, kterou vlastní z 65 procent Jaroslav Strnad a ze 35 procent společnost Promet Tools Reného Matery. Automobilku získali v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. V loňském roce Tatra vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008, prodala jich 722.
V posledních 20 letech automobilka podstatnou část svých vyrobených vozidel dodávala v rozloženém stavu. Letos prodá asi 840 vozidel. Tatra zaměstnává 840 lidí, dalších téměř 600 zaměstnanců mají dceřiné firmy Taforge a Tafonco.