Kopřivnická Tatra dodá hasičům na Slovensku vozy za 600 milionů

Tatra pro hasiče

Tatra pro hasiče Zdroj: Tatra

Vedle expanze v Saúdské Arábii nebo návratu na ruský trh nezapomínají noví majitelé kopřivnické automobilky ani na středoevropský region. Po českých hasičích, jejichž vozový park se loni rozrostl o stovku tatrovek, se pro ně rozhodli i slovenští kolegové. A dokonce je trumfnou. Koupí 166 kusů za 600 milionů korun.

„Minulý týden jsme podepsali závaznou objednávku a začínáme vyrábět. Kontrakt je naplánován na dva roky, letos dodáme stovku automobilů,“ řekl deníku E15 šéf představenstva Tatra Trucks Petr Rusek.

Tatra původně zvažovala přímou účast ve výběrovém řízení, nakonec upřednostnila spojení se slovenským výrobcem speciálních nástaveb. „Soutěž byla vypsaná na kompletní hasičská vozidla, přičemž my nástavby vyrobit neumíme. Nicméně prakticky všichni slovenští nástavbáři se na nás obrátili a nabídli nám spolupráci,“ dodal Rusek.

Šéf představenstva Tatra Trucks si pochvaluje rovněž to, že půjde o zcela totožné typy vozidel. „To je přesně to, co se našim subdodavatelům různých celků a komponentů líbí. A nám to usnadní jednání i s dodavateli materiálu, od nichž budeme nakupovat pravidelně a ve velkých objemech, což se pozitivně projeví na ceně,“ dodal.

Hasičské záchranné sbory nemusí být jedinými evropskými zákazníky kopřivnické továrny. Svým novým produktem nazvaným tatraktor by ráda oslovila zemědělce nejen v Česku a na Slovensku, ale i ve Francii, Polsku nebo Srbsku. Jen český a slovenský trh má podle odhadů Tatry potenciál okolo padesáti až sedmdesáti těchto traktorů ročně.

Firma nabízí i lesnická vozidla, konkrétně pro převoz klád. „Ve střední Evropě jich každý rok prodáme několik desítek. Zejména Slováci jsou s nimi velmi spokojení, od loňska už nic jiného než tatrovky nekupují. U nás je to trochu jiné, protože pro Lesy ČR zajišťují těžební činnosti soukromé firmy,“ poznamenal Rusek.