Kopřivnická Tatra Metalurgie o polovinu zvýšila tržby, dostala se ze ztráty

Tatra Metalurgie

Tatra Metalurgie Zdroj: Tatra Metalurgie

Kopřivnická společnost Tatra Metalurgie, která vyrábí výkovky a odlitky, zvýšila v roce 2022 tržby meziročně o 567,3 milionu korun, tedy skoro o polovinu, na 1,74 miliardy korun. Z předloňské ztráty 7,7 milionu korun se firma dostala do zisku 109,7 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Firma měla na konci roku 692 zaměstnanců, meziročně jejich počet stoupl o devět. „Rok 2022 byl ve znamení pokračujících změn motivačního systému ve společnosti, které dále přispěly ke zvýšení produktivity a průměrného výdělku proti předchozímu roku o více než šest procent na 32.174 korun. Odchody kmenových zaměstnanců jsme však nebyli schopni plně nahradit kmenovými zaměstnanci z místního trhu práce a ukrajinskými zaměstnanci, proto jsme pokles kmenových zaměstnanců sanovali ve větším rozsahu agenturními zaměstnanci,“ uvedla firma.

Společnost uvádí, že své podnikání organizuje tak, aby minimalizovala vliv na životní prostředí. „V roce 2022 jsme realizovali několik investičních projektů s pozitivním vlivem na oblast ochrany životního prostředí. Jednalo se zejména o úspory energií a materiálové spotřeby při výrobě metalurgických polotovarů a omezení emisí znečišťujících látek do ovzduší,“ uvedla firma.

Tatra Metalurgie je stoprocentní dceřinou společností automobilky Tatra Trucks. Je přímým nástupcem tatrovácké slévárny a kovárny - společností Tafonco a Taforge, které se spojily v roce 2016. Produkuje výkovky a odlitky z šedé a tvárné litiny, oceli a slitin hliníku pro automobilový průmysl, výrobce zemědělských a stavebních strojů či manipulační techniky.