Korejci posilují vliv v Africe: postaví tam obří elektrárnu

Afrika, elektrárna - ilustrační foto

Afrika, elektrárna - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jižní Korea se snaží stále intenzivněji zaměřovat na perspektivní africký trh. Korejské firmy na černém kontinentu soupeří o projekty hlavně s čínskými a brazilskými společnostmi. Korea si teď připisuje jeden významný úspěch - Daewoo International podepsala dohodu o výstavbě elektrárny v Keni v hodnotě 1,3 miliardy dolarů (26 miliard korun). Elektrárna bude největší ve východní Africe.

Uhelná elektrárna v okrese Kilifi, kterou bude Daewoo stavět ve spolupráci s místní společností Kenyan Electricity Generating Company, bude mít dvě turbiny a výkon každé z nich bude činit 300 megawattů.

Keňský premiér Railo Odinga, který v neděli navštívil Soul, uvedl, že nová elektrárna bude hrát klíčovou roli v realizaci vládního plánu zvýšit kapacitu výroby elektrické energie v zemi do roku 2019 o 1500 megawattů.

Jihokorejské společnosti si zrychleným tempem zajišťují v Africe velké stavební projekty. Letos se hodnota těchto projektů proti loňsku zvýšila o 28 procent, uvedla agentura Reuters s odkazem na údaje korejského sdružení dodavatelů staveb v zahraničí.

Korejská vláda aktivně buduje dobré podhoubí pro obchodní kontrakty s Afrikou. Vystupňovala rozvojovou pomoc a svou diplomatickou aktivitu na kontinentu, kde řada oblastí nastartovala rychlý ekonomický růst.