Kostelecké uzeniny modernizovaly jeden svůj závod za 180 milionů

Masokombinát Kostelecké uzeniny investoval 180 milionů korun do modernizaci svého závodu v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Přebral produkci výsekového vepřového masa ze závodů v Kostelci u Jihlavy a Studené na Jindřichohradecku.

Mluvčí masokombinátu Martin Kubišta řekl, že se podnik v Plané nad Lužnicí stane po obnově jedním z nejmodernějších v Evropě. Za hodinu porazí 240 kusů prasat, předtím to bylo o 90 méně. „Za měsíc nyní podnik zpracuje až 4 tisíce tun masa,“ řekl Kubišta. Modernizovaná jateční linka provádí porážku oxidem uhličitým. Je to prý nejmodernější a také nejhumánnější způsob porážky, který zcela minimalizuje vady masa způsobené stresem zvířat.

Přesun zpracování vepřového masa do Plané nad Lužnicí přinesl změny ve dvou závodech Kosteleckých uzenin. Pobočka v Kostelci u Jihlavy se více specializuje na produkci uzenin, fermentovaných salámů s ušlechtilou plísní na povrchu, konzerv a porážku skotu. Závod ve Studené se zaměří na výrobu trvanlivých salámů a vařenou výrobu.

Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa, se sloučily s dalším důležitým masokombinátem Maso Planá k loňskému 1. lednu. Oba výrobci patří Agrofert Holdingu podnikatele Andreje Babiše, největší agropotravinářské skupině v zemi. Vystupují pod společným názvem Kostelecké uzeniny. Firma Maso Planá vykázala nejvyšší tržby v letech 2007 a 2008, tehdy činily kolem 2,3 miliardy korun.