Aktualizováno
Křetínského energetické impérium vykázalo za loňský rok rekordní provozní zisk

Zdroj: Unplash.com

Energetická část skupiny EP Corporate Group loni vykázala rekordní provozní zisk EBITDA. Ten navzdory všeobecnému poklesu cen energií činí 7,3 miliardy eur. To je nejvyšší zisk, který kdy měla některá česká společnost, řekl mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Energetickou divizi EP Corporate Group tvoří zejména skupiny EPH a loni založená EP Energy Transition. 

Klíčový segment Skupiny se zabývá výrobou elektřiny, přepravou a skladováním zemního plynu, distribucí a dodávkou plynu, tepla a elektřiny, obchodními a logistickými operacemi. Celkový objem elektřiny vyrobené v rámci diverzifikovaného portfolia elektráren spalujících zemní plyn, biomasu a uhlí spolu s větrnými a solárními parky dosáhl 72,5 TWh. 

„Jsem přesvědčen, že vodík spolu s řešeními pro skladování energie budou hrát v blízké budoucnosti klíčovou roli v utváření evropské energetiky,“ řekl Daniel Křetínský, CEO a většinový vlastník společnosti EPH. „Transformace energetiky k uhlíkové neutralitě, která bude ekonomicky, sociálně i environmentálně přijatelná, vyžaduje ještě řadu změn evropského legislativního a regulačního rámce, nicméně naše široké portfolio aktiv plynárenské infrastruktury, technologie na výrobu elektřiny s využitím vodíku a zaměření na řešení pro skladování elektřiny nás přirozeně řadí mezi lídry na cestě k novému modelu energetického trhu v Evropě.“

Výsledky za rok 2023 zveřejnil i Energetický a průmyslový holding (EPH). Na pozadí všeobecnému poklesu cen elektřiny dosáhla Skupina hrubého provozního zisku (EBITDA) ve výši 3,6 miliardy eur, což je 17% pokles oproti výsledkům z roku 2022. EBITDA marže vzrostla na 15 %. Skupina si také udržuje nízkou zadluženost, což jí umožňuje provozní flexibilitu. 

EPH v roce 2023 poklesly tržby, konkrétně hlásí 24,2 miliardy eur oproti 37,1 miliardám eur z roku 2022. Během roku EPH odvedla rekordní částku na dani z příjmu ve výši 1 miliarda eur, což je nárůst o 600 milionů eur, které Skupina zaplatila v roce 2022. 376 milionů eur bylo zaplaceno v České republice, což je částka, která převyšuje ukazatel EBITDA. Ten byl v roce 2023 v Česku 268 milionů eur. 

Za rok 2023 odvede EPH do evropských veřejných rozpočtů přibližně 2,2 miliardy eur na dani z příjmu právnických osob a za emisní povolenky. 

Pozn. red.: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatele deníku e15