Křetínského EP Energy Trading loni snížila zisk i tržby

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Společnost EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, která dodává pod značkou epet elektřinu a plyn odběratelům, snížila v loňském roce meziročně čistý zisk před zdaněním o více než polovinu na 47,1 milionu korun. Tržby klesly o 28,6 procenta na deset miliard korun. Ve středu to sdělila marketingová manažerka firmy Vendula Seibertová. Snížení tržeb a zisku podle ní souvisí s poklesem tradingových aktivit společnosti, které byly v rámci EPH přesunuty do firmy EP Commodities.

Seibertová dále uvedla, že firma v loňském roce dodala zákazníkům 2,1 terawatthodiny elektřiny (TWh) a 2,2 TWh plynu. U elektřiny to bylo meziročně o 0,2 TWh méně, u plynu o 0,3 TWh více.

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodávala EP Energy Trading na konci letošního dubna elektřinu 35 538 zákazníkům a plyn 24 627 odběratelům. Od největšího alternativního dodavatele energií v Česku, společnosti Bohemia Energy, bralo podle OTE ve stejnou dobu elektřinu přes 388 500 zákazníků a plyn asi 192 600 odběratelů.

EP Energy Trading působí na trhu od roku 2005. Skupina EP Infrastructure (EPIF), jejíž je součástí, je nejvýznamnějším dodavatelem tepla v České republice a druhým největším tuzemským výrobcem elektřiny.

Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský loni, nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T. Podíl 31 procent v EPIF, klíčové dceřiné firmě holdingu, získal fond australské banky Macquarie.

Čistý zisk EPH loni vzrostl o 9,6 procenta na 22,5 miliardy korun (877 milionů eur). Konsolidované tržby stouply o 21,8 procenta na 153,9 miliardy korun (šest miliard eur).