Křetínského EPH chce dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

O největšího slovenského výrobce elektřiny Slovenské elektrárne (SE) je zájem. Hned dvoutřetinový podíl vlastněný italskou skupinou Enel chce ve firmě získat Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského. Zájem už minulý týden oznámil i ČEZ.

Třetinový podíl v SE vlastní stát, zbytek patří skupině Enel, která je nejzadluženější energetickou společností v Evropě. Prodej akcií SE je součástí jejího plánu prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur (122 miliard korun). Firma tím chce snížit dluh na zhruba 37 miliard eur (více než bilion korun).

Nabídky na koupi akcií Slovenských elektráren by se měly podávat ještě během září. O zájmu EPH o Slovenské elektrárny psal už před časem deník E15.

Italský Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o dvě třetiny akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur (podle současného kurzu 23,4 miliardy korun).

EPH loni na Slovensku koupil devětačtyřicetiprocentní podíl s manažerskou kontrolou ve Slovenském plynárenském priemyslu a stejný podíl i ve Stredoslovenské energetice. Slovenská aktiva už EPH tvoří zhruba polovinu z dvaatřicetimiliardového provozního zisku před odpisy.

EPH
Energetický a průmyslový holding, a.s. se sídlem v Brně je český konglomerát sdružující desítky společností působící ve Střední Evropě. Vznikl v roce 2009 a zaměřuje se zejména na energetiku. Vlastníky holdingu byli PPF (44,44 %), J&T (37,04 %) a Daniel Křetínský (18,52 %), předseda představenstva holdingu.