Křetínského EPH loni udržel ziskovost, tržby mírně klesly

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream Zdroj: EPH

Provozní zisk EBITDA Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni meziročně stagnoval na 2,1 miliardy eur. Konsolidované tržby mírně klesly na 8,5 miliardy eur.

Podle EPH byly výsledky ovlivněny prodejem Pražské teplárenské a podílu v maďarských teplárnách Budapesti Erömü, v opačném případě by EBITDA skupiny meziročně vzrostla.

Pandemie se na podnikání EPH příliš neprojevila. „V roce 2020 EPH prokázal mimořádnou odolnost svého obchodního modelu,“ prohlásil Křetínský.

Do akcionářské struktury EPH se loni v prosinci vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu. Zbylý většinový podíl nadále patří Křetínskému a skupině manažerů. Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie.

Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají kolem 25 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Křetínský je podle loňského žebříčku E15 Premium třetím nejbohatším Čechem. EPH byl založen v roce 2009.