Křetínského EPH podal nabídku na koupi Slovenských elektráren

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Český energetický a průmyslový holding (EPH) oficiálně podal nabídku na koupi podílu italské společnosti Enel ve Slovenských elektrárnách. Bez dalších podrobností to uvedl mluvčí holdingu. Česká skupina již dříve vícekrát potvrdila, že má o slovenskou energetickou jedničku zájem.

Enel ve čtvrtek ráno oznámil, že obdržel dvě závazné nabídky na svůj 66procentní podíl ve slovenském podniku veřejných služeb a se třetím zájemcem jedná.

Italská firma dále uvedla, že vybraného uchazeče osloví během několika dní, a dodala, že dva bloky jaderné elektrárny Mochovce dostaví v letech 2017 až 2018.

Enel chce prodat podíl ve Slovenských elektrárnách v rámci programu na snížení dluhů. Celkem chce z prodeje evropských aktiv získat pět miliard eur. Hodnota akcií Slovenských elektráren ve vlastnictví Italů se podle představ Enelu pohybuje kolem dvou miliard eur.

Expanzivní choutky EPH

Mezi zájemce o Slovenské elektárny patřila také čínská China National Nuclear Corporation (CNNC) či finský Fortum a maďarská skupina MVM Group. Mluvilo se i o zájmu skupiny ČEZ, ta se však rozhodla od plánů na koupi podílu od Enelu odstoupit.

EPH, který ve svém zájmu vytrval, provozuje elektrárenské, plynárenské a těžební podniky, a to především v České republice, na Slovensku a v Německu. Loni navíc převzal britskou černouhelnou elektrárnu Eggborough, v letošním roce dokončil akvizici sedmi italských elektráren společnosti E.On.