Křetínskému se na Slovensku rýsuje další miliardový obchod

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Energetický a průmyslový holding (EPH) je blízko k dohodě o koupi podílu ve slovenské společnosti Stredoslovenská energetika (SSE), která se zabývá zejména distribucí a prodejem elektřiny na středním Slovensku. Napsal to list Hospodárske noviny, podle kterého by jednání o vstupu EPH do SSE měla skončit v nejbližších dnech.

Z SSE hodlá vystoupit francouzská společnost Electricité de France (EdF), která 49 procent akcií a manažerskou kontrolu nad předním prodejcem elektřiny na Slovensku koupila od slovenské vlády v roce 2002 za 158 milionů eur (čtyři miliardy korun podle nynějšího kurzu). Deník Hospodárske noviny uvedl, že EPH nabídl za podíl EdF v SSE 300 až 500 milionů eur.

EPH, který vlastní finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský, se stejně jako francouzská firma k jednáním ohledně prodeje akcií SSE nevyjádřily. „Tyto informace nebudeme komentovat,“ uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Pokud se transakce uskuteční, EPH v krátké době získá podíl v druhém významném energetickém podniku na Slovensku. Začátkem roku EPH koupil 49 procent akcií plynáren SPP, které jsou největším prodejcem plynu v zemi a které zajišťují tranzit ruského plynu přes Slovensko do západní Evropy. EPH koupil podíl v SPP od jeho bývalých zahraničních akcionářů, zároveň získal právo nominovat většinu členů představenstva plynáren.

O odchodu EdF z SSE se v zemi spekuluje několik měsíců. SSE má na pětimilionovém Slovensku více než 700 tisíc zákazníků. Společnost vstoupila také na trh prodeje plynu coby alternativní dodavatel.