Křetínský chce rekordní miliardu eur na expanzi EPH

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Šéf a spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský má blízko k dohodě s bankami o úvěru v objemu až jedné miliardy eur (přes 24 miliard korun), což by byla největší transakce tohoto typu v Česku. Podle agentury Reuters to uvedly zdroje z bankovního sektoru.

EPH, který vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby uhlí, se uchází o šestiletý úvěr, zčásti kvůli refinancování starších závazků a dílem na ambiciózní akviziční plány v Česku, Německu a na Slovensku.

Koordinátorem úvěru je UniCredit Bank, jež sama poskytne zhruba 200 milionů eur. Podílet by se mohlo až 12 bank včetně České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a české divize ING, řekl zdroj blízký transakci. Další zdroj z bankovního sektoru potvrdil, že se transakce připravuje.

O byznysu Daniela Křetínského dále čtěte:

Slovenské plány Daniela Křetínského se zadrhly

EPH čeká růst. Provozní zisk za loňský rok byl 320 milionů eur

Křetínský ovládne průmyslovou skupinu EP Industries

Závazné nabídky bank by se měly sejít do konce příštího týdne. „Osobně očekávám, že transakce bude mírně přeupsaná,“ řekl jeden ze zdrojů. „Klient to chtěl takto, protože… na domácím trhu je plno likvidity. Domácí trh může nabídnout výrazně lepší podmínky dlužníkům než ty mezinárodní,“ dodal, ale nesdělil podrobnosti k ohodnocení úvěru.

Mluvčí EPH Martin Maňák nechtěl zprávu komentovat.

Daniel KřetínskýDaniel Křetínský | Robert Zlatohlavek, E15

Informační portál Thomson Reuters LPC, specializující se na úvěrové trhy, na konci února uvedl, že EPH shromažďuje nabídky od domácích bank. Šéf holdingu Daniel Křetínský letos uvedl, že firma má na další expanzi připraveny tři miliardy eur.

Společnost se loni dohodla na odkoupení zbývající poloviny v německých dolech Mibrag od skupiny ČEZ a v lokalitě plánuje výstavbu uhelné elektrárny. Hospodářské noviny minulý týden s odvoláním na Křetínského napsaly, že skupina má rozjednáno několik investic, jejichž hodnota může překonat 130 miliard korun. Největším obchodem by mohl být nákup až polovičního podílu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP), dominantním slovenském dodavateli zemního plynu, což by byla největší investice české firmy v zahraničí vůbec. O prodeji tohoto podílu už EPH jednal s koncerny GDF Suez a E.ON.

Rozhovor s Danielem Křetínským čtěte zde:

Vedle SPP plánuje holding investovat desítky miliard korun v Německu, kde uvažuje o nové elektrárně Profen, a v Česku, kde podal nabídku na koupi elektráren Počerady a Chvaletice; v hledáčku má údajně také tuzemskou plynárenskou síť Net4Gas. Kapitál na případnou expanzi by mohla dodat například spoluvlastnická skupina PPF, vlastněná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem.

Holding EPH kontrolují finanční skupiny PPF a J&T, jež obě vlastní 40procentní podíl. Zbývajících 20 procent drží šéf představenstva Daniel Křetínský. EPH vykázala za rok 2010 výnosy 46 miliard korun a zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací ve výši 9,4 miliardy korun.