Křetínský dostal obří úvěr na převzetí slovenských plynáren

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Energetický a průmyslový holding (EPH), společný gigant PPF, J&T a Daniela Křetínského, si zajistil úvěr 1,5 miliardy eur (asi 38 miliard korun), s jehož pomocí může financovat převzetí podílu ve společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Agentuře Reuters to sdělily zdroje z bank v Londýně. Úvěr pro EPH je podle záznamů Reuters největší, jaký od roku 2007 firma z České republiky dostala.

EPH minulý týden oznámil, že od německé společnosti E.ON a francouzského podniku GDF Suez kupuje za 2,6 miliardy eur zhruba 49 procent akcií SPP.

Převzetí podílu v SPP, kde bude mít EPH i manažerskou kontrolu, má firmě pomoci realizovat plán expanze na trzích v České republice, Německu a na Slovensku.

Firmě podle zdrojů poskytne financování celkem pět bank, a to Citi, JP Morgan, Royal Bank of Scotland, Société Générale a UniCredit. Půjčka má dvě části: první je běžný úvěr v objemu 1,3 miliardy eur, druhou část pak tvoří překlenovací úvěr za 200 milionů eur.

Většinovým vlastníkem SPP je slovenská vláda. Ta prodej 49 procent akcií SPP schválila před Vánocemi. EPH je rovněž ve hře o českého provozovatele plynovodů Net4Gas, který teď patří německé skupině RWE.

Největším akcionářem EPH je český podnikatel Petr Kellner, jehož americký časopis Forbes označuje za nejbohatšího Čecha. Jeho majetek spočítal na zhruba 8,2 miliardy dolarů (asi 157,8 miliardy korun), což ho v loňském žebříčku nejbohatších lidí světa řadilo na 110. příčku.