Křetínský se bude o Net4Gas ucházet spolu s bankou Macquarie

Plynovod Gazela

Plynovod Gazela Zdroj: ctk

Boj o provozovatele plynovodů Net4Gas nabírá na obrátkách. Energetický průmyslový holding, který ovládá Daniel Křetínský a Petr Kellner uvedl, že se o spoečnost bude zajímat společně s bankou Macquarie. Pokud firmu Net4Gas ovládne EPH, který nedávno vysoutěžil slovenské plynárny, výrazně posílí své postavení energetického hráče v regionu.

Společný gigant PPF, J&T a Daniela Křetínského - Energetický a průmyslový holding (EPH) se bude o provozovatele plynovodů Net4Gas ucházet společně s bankou Macquarie. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Vlastníkem Net4Gas je německá distribuční společnost RWE. Podle zdrojů zůstává ve hře o převzetí Net4Gas patrně i německá pojišťovna Allianz a zájem potvrdila i česká finanční společnost KKCG.

Termín pro předložení konečných nabídek byl stanoven na pondělí 18. února. Očekává se, že nabízená cena se bude pohybovat od 1,5 miliardy do dvou miliard eur (asi 38 miliard až 51 miliard korun). „Proces už je v závěrečné fázi,“ cituje Reuters jednoho ze svých zdrojů. Lidé blízcí transakci také tvrdí, že největší šanci na úspěch má právě duo EPH/Macquarie. RWE se rozhodla českého přepravce plynu Net4Gas nabídnout k prodeji, aby získala peníze na snížení dluhu. Ten dosahuje 34 miliard eur (asi 863 miliard korun).

RWE se zbavuje majetku, peníze chce investovat

RWE chce do konce letošního roku prodat majetek až za sedm miliard eur (asi 178 miliard korun) a část výnosu použít na investice do nových růstových odvětví, jako je výroba energie z obnovitelných zdrojů. Firma zatím prodala majetek za 1,8 miliardy eur.

Net4Gas provozuje v České republice plynovody v celkové délce přes 3600 kilometrů a zaměstnává více než 500 lidí. Na čistém zisku RWE se Net4Gas v roce 2011 podílel zhruba z 11 procent.

Největším akcionářem EPH je český podnikatel Petr Kellner, jehož americký časopis Forbes označuje za nejbohatšího Čecha. Kellnerův majetek časopis ve svém posledním čísle spočítal na 8,2 miliardy dolarů.

Vlastnická struktura EPH
EPH se stal v posledních několika letech ambiciózním hráčem v energetickém sektoru, když se mohl opřít o silnou kapitálovou základnu finančních skupin PPF Petra Kellnera a J&T, které ovládají 44,44, resp. 37,04 procenta holdingu. Zbývající podíl 18,02 procenta drží Daniel Křetínský, který podnik také řídí. V současnosti holding vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby hnědého uhlí. Vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia. Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi osm miliard korun).