Krúpova Arca Capital žádá českou vládu, aby zjistila majitele NWR

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Investiční skupina Arca Capital Pavla Krúpy poslala členům vlády, prezidentovi a odborářskému bossovi Josefu Středulovi dopis, v němž žádá kabinet Bohuslava Sobotky, aby zjistil, kdo je skutečným vlastníkem těžební společnosti New World Resources (NWR). Ta ovládá černouhelnou firmu OKD.

Důvodem žádosti jsou podle Arky veřejně oznámené změny ve struktuře NWR a prohlášení Michaely Bakalové, manželky Zdeňka Bakaly. Ten je spoluvlastníkem NWR.

O změně majoritního majitele jako první informoval týdeník Euro. Původní největší akcionář NWR – firma CERCL Mining – převedla podíl ve výši 50,52 procenta na svou dceřinou společnost CERCL Mining Holdings. Firmu CERCL Mining kontroluje finančník a miliardář Zdeněk Bakala společně se skupinou BXR, kterou představuje řada investorů v čele s Peterem Kadasem.

Bakalová pak v rozhovoru pro Český rozhlas uvedla: „Už je to několik let, co můj muž ani NWR, ani OKD vlastně neřídí, neovládá.“ Zároveň uvedla, že Bakala se státem o pomoci nevyjednává. „Dnešní jednání už jde mimo naši rodinu i mimo mého muže,“ prohlásila Bakalová. Nejasnosti ohledně toho, kdo nyní firmu zastupuje, vyjádřil rovněž ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podle Arky proto není v současnosti jasné, kdo je konečným vlastníkem OKD. „Proto žádám o iniciaci prošetření této skutečnosti ze strany vlády, policie a zapojení všech kompetentních orgánů,“ uvádí Krúpa v dopise, který adresoval právě Mládkovi. Dopis má redakce E15.cz k dispozici.

Kopii dopisu pak skupina poslala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministru financí Andreji Babišovi, prezidentovi Miloši Zemanovi a šéfovi odborů Středulovi.

Arca Capital vlastní dvě procenta akcií NWR. Již loni poslala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi otevřený dopis, v němž ho vyzývá, aby napravil privatizaci menšinového státního podílu v černouhelné společnosti OKD z roku 2004. Na ní se podílel v pozici ministra financí. Zároveň podala podnět na antimonopolní úřad, aby prozkoumal prodej RPG Byty (byty bývalého OKD) společnosti Round Hill Capital. Ta koupila bytový fond od Bakaly a skupiny BXR.

Krúpova skupina tak pokračuje v tlaku na Bakalu. Cílem může být snaha o zhodnocení investice například přes transakci právě s Bakalou, Kadasem & spol.