Kvůli praskajícím airbagům svolává Toyota do servisů 1,6 milionu aut

Toyota - ilustrační foto

Toyota - ilustrační foto

Japonská automobilka Toyota Motor Corporation svolala znovu do servisů zhruba 1,6 milionu vozidel. Společnost u nich chce vyměnit potenciálně vadné nafukovače airbagů, jejichž výrobcem je společnost Takata. Dotčená auta už kvůli tomuto problému jednou svolána byla, k výměně ale tehdy nedošlo.

Svolávací akce se podle agentury AP týká 22 modelů vyrobených od ledna 2004 do prosince 2005 prodávaných v Japonsku. Také zahrnuje vozidla v Británii, Itálii a Španělsku, počet těchto vozů ale není zatím jasný.

Toyota se k výměně odhodlala po nehodě v autě konkurenční domácí automobilky Nissan Motor. Vůz byl sice na kontrole kvůli nafukovači od Takaty, jeho airbag ale později praskl a cestující byl poraněn. Nissan kvůli tomu svolal tento měsíc znovu do servisů zhruba 310 tisíc vozidel v Japonsku.

Možný únik plynu

Výrobci aut během dřívějších prohlídek kontrolovali nafukovače používající dusičnan amonný kvůli možnému úniku plynu. U některých z nich usoudili, že jsou dostatečně bezpečné a není třeba je vyměnit. Toyota ale nyní uvedla, že vymění všechny tyto nafukovače. Dodá je Takata. „Svoláváme je z preventivních důvodů,“ řekl agentuře AP mluvčí Toyoty.

Podle amerických regulátorů mohou nafukovače prasknout a mohou se z nich do vozu vymrštit části kovu. Kvůli těmto potížím byly po celém světě svolány do servisů desítky milionů aut. Regulátoři rovněž spojili potenciálně závadné nafukovače využívající dusičnanu amonného coby pohonné látky s osmi případy úmrtí ve Spojených státech. Toyota, Nissan a další velcí výrobci aut tento měsíc oznámili, že v nových modelech nebudou již nafukovače s dusičnanem amonným používat.