Kyjev nabízí Západu své plynovody. Prostřednictvím nové státní firmy

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Kyjev umožní převzetí své sítě plynovodů na bázi společného podniku s účastí firem z Evropské unie nebo Spojených států. Podle agentury Reuters bude Ukrajina ve společné firmě vlastnit 51 procent akcií. Zahraničním partnerům nabídne zbývající podíl. Firmy tak mohou spravovat ukrajinské plynovody i plynové zásobníky.

Ukrajina otevírá Evropě svůj trh s plynem v době, kdy EU plánuje spustit reverzní tok plynu ze západu na východ. Na Ukrajinu chce plyn dodávat hned několik velkých energetických hráčů ze Západu. Mezi nimi například německá RWE a rakouská OMV.

Dodávky plynu na Ukrajinu spouští začátkem září slovenský přepravce Eustream. Naplní tak dohodu, kterou podepsaly slovenská a ukrajinská vláda. „V téhle chvíli můžeme potvrdit, že celá kapacita plynovodu Vojany-Užhorod je zákazníky vykoupena do konce roku 2019,“ řekl mluvčí Eustream Vahram Chuguryan.

Hrozba výpadků

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz však v tomto týdnu upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek kvůli pokračujícímu sporu o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a ukrajinským sankcím proti Rusku.

Naftogaz doporučil evropským firmám kupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici namísto dosavadních nákupů na západní hranici Ukrajiny. Tak by přepravu plynu přes Ukrajinu nezajišťovaly firmy, jimž hrozí sankce.