Land Rover končí s výrobou slavného Defenderu. Chce do nové éry

Land Rover Defender

Land Rover Defender Zdroj: Shelka04

Po téměř sedm desítek let se konstrukce ikonického terénního modelu Defender radikálně nezměnila a ještě letos se jej prodá přibližně dvacet tisíc kusů. Příští rok ale britská automobilka Jaguar Land Rover s jeho produkcí skončí. „Je načase začít psát novou kapitolu a chceme toho dosáhnout s novým autem,“ říká Nick Rogers, hlavní inženýr firmy.

Podle agentury Bloomberg působí Defender v roce 2015 z pohledu regulací, bezpečnosti a dopravních předpisů podobně anachronicky jako hon na lišku. Množstvím vypouštěných emisí navíc dvojnásobně přesahuje evropské normy.

Modelu navíc nesvědčí ani vývoj zákaznických preferencí. Land Rover dosud spoléhal hlavně na statkáře či majitele venkovských nemovitostí. Nezachytil tak rozmach trhu sportovně užitkových vozů, které se stávají oblíbené také u městské vyšší střední třídy.

Vývoj prodejů modelu Defender

Defender jim tak za cenu přes 35 100 dolarů (skoro 890 tisíc korun) nemůže nabídnout víc než svou autenticitu, podotýká Bloomberg. Airbagy, dotykové obrazovky, nabíječky na mobil? Tyto prvky v něm na rozdíl od konkurence chybí.

Poptávka po sportovně užitkových vozech má podle společnosti IHS Automotive během tří let v porovnání se současností vzrůst o 37 procent, prodeje tak dosáhnou 26 milionů aut za rok. Prvním dokladem snahy získat část lukrativního trhu je loňské uvedení modelu Land Rover Discovery Sport.

Podívejte se na jízdní vlastnosti Defenderu 110 v těžkém terénu