Lapasan navýší podíl v pivovarech Lobkowicz na 98 procent

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Většinový vlastník skupiny Pivovary Lobkowicz Group (PLG), společnost Lapasan, pravděpodobně zvýší podíl v pivovarech na 98,07 procenta ze současných 79,4 procenta. Téměř dvacetiprocentní podíl získala od minoritních akcionářů v rámci povinné nabídky převzetí za cenu 208 korun za kus.

Společnost Lapasan uzavřela smlouvy na 2 181 683 akcií PLG, které představují podíl 18,67 procenta na základním kapitálu a na hlasovacích právech v PLG. Pokud budou všechny uzavřené smlouvy řádně vypořádány, Lapasan navýší podíl na 98,07 procenta.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky lze odprodej téměř dvacetiprocentního podílu hodnotit jako významný. „Cenu 208 korun, která byla začátkem loňského prosince stanovena při původní nabídce převzetí, jsme hodnotili jako atraktivní a očekávali jsme, že značná část minoritních akcionářů zřejmě využije nabídky,“ uvedl Raška.

V důsledku získání podílu více než 90 procent ve společnosti PLG firmě vznikla povinnost dodatečně nabídnout převzetí akcií PLG. Nabídku musí vyhlásit do 30 dnů od ukončení doby závaznosti původní nabídky, a to za cenu, která v ní byla nabídnuta. Původní nabídka trvala od 4. prosince do 15. ledna s cenou 208 korun za akcii.

Vývoj akcií Pivovary Lobkowicz Group (PLG):

Aktuální cena akcie na pražské burze je 207,50 koruny, při vstupu na burzu v květnu 2014 byla zahajovací cena 160 korun.

Lapasan koupil podíl 79,4 procenta PLG loni v září za 1,9 miliardy korun. Většinový 70procentní podíl ve společnosti Lapasan drží čínská skupina CEFC, dvacetiprocentní podíl má společnost J&T Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

Pivovary Lobkowicz Group tvoří sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Kláštěře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.