Ledoborce i tankery. Nová loděnice má Rusku pomoci s dobýváním Arktidy

Ruský ledoborec Padesát let vítězství

Ruský ledoborec Padesát let vítězství Zdroj: Christopher Michel, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rusko začalo poblíž přístavu Vladivostok na Dálném východě budovat loděnice určené pro stavbu velkotonážních plavidel jako jsou tankery a ledoborce. S odvoláním na prohlášení šéfa ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa o tom informovala agentura AFP. S pomocí nových lodí chce Moskva začít intenzivněji zkoumat a využívat nerostné bohatství v části Arktidy, na nějž si činí nárok.

Loděnice se nyní začínají budovat ve městě Bolšoj Kameň v ruském Přímořském kraji, asi 30 kilometrů od přístavu Vladivostok. Budou se specializovat na výrobu lodí s výtlakem nad 350 tisíc tun a první z nich by se tu měly začít stavět v roce 2020, s úplným dokončením loděnice se počítá v roce 2024.

Podle agentury AFP ale mohou harmonogram ovlivnit nejen velmi nepříznivé povětrnostní podmínky a s nimi spojené problémy s logistikou, ale i ekonomické potíže Ruska v souvislosti se sankcemi.

Ruské nároky

Rusko loni předalo OSN žádost, v níž si činí nároky na část Arktidy bohaté na nerosty. Jde o plochu o rozloze 1,2 milionu kilometrů čtverečních, jež je podle Moskvy součástí ruského kontinentálního šelfu. Nerostné bohatství Arktidy, kde se může skrývat až čtvrtina světových zásob ropy a zemního plynu, chce ale zkoumat také Kanada, Spojené státy, Norsko a Dánsko.

Rusko OSN o část Arktidy poprvé požádalo v roce 2002, ale kvůli nedostatku argumentů mu organizace žádost vrátila. V poslední době také Rusko posílilo svou vojenskou přítomnost v Arktidě.

Místo budované loděnice