Less: na jistinách ztratíme do 50 milionů

Firma Less & Forest nyní řeší, jak trefit optimální objem prací v lesích tak, aby je efektivně zajistila.

Firma Less & Forest nyní řeší, jak trefit optimální objem prací v lesích tak, aby je efektivně zajistila. Zdroj: ctk

Ztráta na jistinách složených společností Less & Forest na územních jednotkách, na nichž sice ve velkém tendru Lesů ČR podala nejlepší nabídku, ale nepodepíše smlouvu, nepřesáhne 50 milionů korun. Deníku E15 to řekl majitel podniku Jan Mičánek s tím, že tato ztráta neohrozí působení firmy, která je jedničkou mezi soukromými lesnicko-dřevařskými společnostmi v Česku. Částka je zhruba poloviční, než jakou odhadovala média.

„Hledáme takovou kombinaci zakázek, aby toto číslo bylo co nejmenší,“ uvedl Mičánek. „V této souvislost je ale třeba opět zmínit tu skutečnost, že správně trefit optimální objem prací je v jednokriteriální celorepublikové soutěži prakticky nemožné,“ dodal.

Less & Forest v tendru Lesů ČR na těžební a pěstební práce na rok 2012 a další léta podala nejlepší nabídku na 88 územních jednotkách, tedy na třech čtvrtinách. Jan Mičánek ale již dříve uvedl, že firma nepodepíše smlouvy na všech jednotkách, ale jen v množství, které firmě zaručí stejný objem vytěženého dřeva jako v letošním malém tendru, tedy asi dva miliony metrů krychlových.

Pokud vítěz odmítne podepsat smlouvu na dané jednotce, mohou Lesy ČR podepsat smlouvy s druhým, případně třetím v pořadí. Vítězi, který podpis odmítne, ale propadne jistina ve výši dvou procent z předpokládané ceny zakázky. V médiích se tak začalo spekulovat, že Less & Forest hrozí ztráta na těchto jistinách přesahující sto milionů, která by mohla firmě způsobit existenční potíže, a že se kvůli tomu snaží tendr na dotyčných jednotkách či celý zpochybnit. Pokud by Lesy ČR nebo ÚOHS tendr zrušil, jistiny by se firmě vrátily zpět.