Letňanská Avia do září utržila stejně jako za celý loňský rok

V Česku vyráběný vůz Avia.

V Česku vyráběný vůz Avia. Zdroj: avia.cz

Tuzemský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland zvýšil do září tržby o polovinu na 415 milionů korun, což je zhruba stejně jako za celý loňský rok. Prodeje stouply o tři čtvrtiny na 624 vozidel.

„V průběhu posledních let udělala Avia významné kroky ve svém celosvětovém působení. Díky indické automobilce Ashok Leyland a její mezinárodní síti dnes Avia neoperuje pouze na tradičních trzích ve střední Evropě, ale své výrobky dodává na čtyři kontinenty,“ uvedl výkonný ředitel Tomáš Jiřička.

Avia například v posledních dvou letech dodala 200 aut na ruský trh, začala montovat vozy ve Spojených arabských emirátech a proniká na trhy v Argentině, Singapuru, Malajsii a v Keni. Zároveň pokračuje v dodávkách kabin a podvozků pro elektromobily Smith Electric Vehicles.

Příští rok automobilka plánuje společně s mateřskou firmou Ashok Leyland vyrábět nákladní auta také v Indii. Zároveň hodlá rozšířit svůj výrobní program o auta s motory Euro 6 a vozy o celkové hmotnosti do 15 a 18 tun. V současnosti dodává vozidla od šesti do 12 tun.

Na veletrhu IAA v Hannoveru firma představila nákladní vozidla s kabinou Crew cab pro sedmičlennou posádku. „Dvoukabiny nové výrobkové řady jsou připraveny speciálně pro požadavky hasičských a záchranných služeb, které potřebují přepravovat posádky o počtu 4-7 členů. Nové vozy přichází v provedení 4×2 i 4×4 a jsou tak vhodné jak na silnice, tak i do terénu,“ dodal Jiřička.

Společnost Avia Ashok Leyland Motors je od roku 2006 součástí koncernu Hinduja Group po boku druhé největší automobilky v Indii - Ashok Leyland. Loni v letňanském závodě vyrobila 600 vozidel, které směřovaly na trhy v Evropě, USA a Asii. Ke konci roku 2011 zaměstnávala společnost 208 pracovníků.