Letoun Embraer KC-390 získal civilní osvědčení, v Aeru se již rozjela sériová výroba

První let Embraeru KC-390

První let Embraeru KC-390 Zdroj: Embraer

Brazilský vojenský transportní letoun Embraer KC-390, jehož části vyrábí Aero Vodochody, získal civilní osvědčení letové způsobilosti. Oficiálně bylo předáno v úterý. První sériový stroj by mělo převzít brazilské letectvo v první polovině roku 2019, objednávek jsou už desítky. Informoval o tom web www.flightglobal.com. Aero už minulý rok přešlo na sériovou výrobu, potvrdil jeho mluvčí Tobiáš Tvrdík.

„Pro letouny KC-390 dodáváme ocasní část trupu včetně nákladové rampy, veškeré dveře a také náběžnou hranu křídla, na jejímž vývoji se Aero podílelo,“ uvedl Tvrdík.

Prototyp vojenského letounu přiletěl do České republiky už v roce 2016. Letoun má být konkurencí pro americké stroje Hercules, je využitelný pro zásobování armády, humanitární operace i další vojenské akce. Jeho náklad může vážit až 23 tun. Maximální rychlost je 860 kilometrů za hodinu, je tak oproti Herculesu výrazně vyšší. Vejde se do něj 80 vojáků nebo 64 parašutistů. Mezi jeho výhody patří technologie pro tankování za letu. Na výrobním programu se podílejí čtyři země: Brazílie, Česko, Argentina a Portugalsko.