Levná ropa může EU ušetřit desítky miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Berardo62, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Pokud ceny ropy zůstanou na nynější nízké úrovni, může Evropská unie při dovozu energie v příštím roce ušetřit více než 80 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu korun). Vyplývá to z analýzy agentury Reuters. Nižší náklady na energii by mohly přinést určitou úlevu spotřebitelům a firmám, jež se již řadu let potýkají s negativními dopady finanční krize.

Ceny ropy se od léta propadly o více než čtvrtinu a poprvé za čtyři roky se dostaly pod hranici 85 dolarů za barel. Pokud by průměrná cena v příštím roce zůstala pod 90 dolary za barel, mohly by se náklady EU na dovoz ropy, zemního plynu a uhlí určeného pro teplárny a elektrárny snížit na 425 miliard dolarů. To by představovalo úsporu přes 80 miliard dolarů ve srovnání s rokem 2013, kdy tyto náklady činily více než 500 miliard dolarů.

Již letos by se podle analýzy mohly náklady oproti roku 2013 snížit o téměř 25 miliard dolarů na zhruba 485 miliard dolarů. Za poklesem cen energie stojí zhoršující se vyhlídky světové ekonomiky.

Cena ropy Brent


Levnější energie by však mohla pomoci případný nový hospodářský útlum zmírnit. Snížila by totiž náklady firmám i domácnostem, a poskytla jim tak větší prostor k utrácení a investicím.

„Světové ceny ropy klesají téměř ve všech měnách, což by mělo podpořit spotřebu,“ uvedli tento týden analytici ze společnosti Bank of America Merrill Lynch.

Ropa je nejdůležitějším palivem na světě, ve výrobě elektřiny si však vedoucí pozici drží uhlí. Od roku 2011 se ceny uhlí propadly téměř o polovinu, napsala agentura Reuters.