Levná ropa může Rusko připravit o 160 miliard dolarů ročně

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři (ilustrační foto)

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři (ilustrační foto) Zdroj: Rosneft

Rusko může ročně přijít až o 160 miliard dolarů (3,9 bilionu korun), pokud cena ropy zůstane v průměru na 45 dolarech za barel. Uvedla to guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.

„Pokles cen ropy ze 100 na 45 dolarů za barel způsobil podle našich odhadů pokles příjmů z vývozu v celoročním přepočtu o 160 miliard USD,“ řekla Nabiullinová. Cena ropy Brent v lednu přechodně klesla až na 45 dolarů za barel. V posledních dnech se ale zvyšuje a dostala se již nad 55 dolarů. Stále je však jen poloviční ve srovnání s loňským létem.

Nabiullinová také řekla, že měnová politika centrální banky zůstane navzdory nedávnému snížení úrokových sazeb zpřísněná a banka se bude snažit udržet hlavní úrok nad mírou inflace. V pátek centrální banka nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu o dva procentní body na 15 procent a uvedla, že tímto krokem chce podpořit ekonomický růst.

V polovině prosince banka naopak úroky skokově zvýšila, hlavní sazba se nečekaně zvedla o 6,5 procentního bodu na 17 procent. Bylo to v době, kdy rubl klesl na rekordní minimum 80 rublů za dolar. Dnes se ruská měna obchodovala v kurzu 66 rublů za dolar.

Inflace kvůli prudkému poklesu rublu loni dosáhla 11,4 procenta a stále se zvyšuje. Nabiullinová očekává, že svého vrcholu dosáhne inflace ve druhém čtvrtletí.

Ceny ropy Brent