Levná ropa srazila zisk Shellu o polovinu, vydělal 3,2 miliardy za kvartál

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Čistý zisk britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o více než polovinu a dosáhl 3,2 miliardy dolarů (zhruba 80 miliard korun). Hlavním důvodem je výrazný pokles cen ropy na světových trzích. Výsledek ale překonal očekávání analytiků, z části díky dobrým výsledkům při zpracování ropy.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali čtvrtletní zisk na 2,4 miliardy dolarů. Zisk z rafinerských a obchodních aktivit se zvýšil na 2,65 miliardy dolarů z 1,575 miliardy dolarů před rokem. Zisk z těžby ropy a zemního plynu se naopak výrazně snížil, a to na pouhých 675 milionů dolarů z 5,7 miliardy ve stejném loňském období.

Světové ceny ropy ve druhé polovině loňského roku prudce klesly, zejména kvůli převisu nabídky nad poptávkou. Například cena severomořské ropy Brent se letos v lednu propadla až na 45,19 dolaru za barel, což byla nejnižší úroveň za téměř šest let. Loni v červnu přitom dosahovala až 115 dolarů za barel. V současnosti se barel Brentu prodává za zhruba 65 dolarů.

Shell také oznámil, že využije plánovaného převzetí menšího britského konkurenta BG Group k další optimalizaci svých aktiv. Firma již v letošním roce prodala majetek v hodnotě dvou miliard dolarů, jejím cílem je ponechat si pouze nejziskovější aktiva.

Firma tento měsíc uvedla, že se dohodla na převzetí plynárenské skupiny BG Group za zhruba 70 miliard dolarů (1,7 bilionu korun). Bude to první megafúze v odvětví těžby ropy a plynu za poslední desetiletí a čtvrté největší spojení v tomto sektoru od roku 1996.