Levné cigarety by mohly zdražit

cigarety, tabák

cigarety, tabák

Do začátku června bude jasno o kolik v příštích dvou letech zdraží cigarety. Vláda má přijmout návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který předpokládá dvě vlny zdražení o tři koruny na krabičku. V roce 2014 tak bude balení cigaret dražší o šest korun. Nejlevnější cigarety tak mají stát zhruba 70 korun.

Nyní probíhají jednání o srovnání daně na tabák. Cigarety, které stojí od 58 do 70 korun za krabičku, totiž podléhají nižšímu zdanění, než cigarety dražší. Česká republika dříve měla pevně stanovenou daň na cigarety. Kvůli Evropské unii musela přistoupit na kombinované zdanění, které nahrává tzv. levným cigaretám. Z nich se odvádí jen spotřební daň 42 korun z krabičky. Z dražších cigaret jde na spotřební daň již 45 korun a k tomu se ještě musí přičíst 21 procent DPH.

Tento stávající nepoměr by se měl podle odborníků srovnávat. „Za úvahu by stálo odstranění daňových výhod pro levné cigarety,“ řekl pro Euro Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ministerstvo financí již uvedlo, že cigarety určitě nezdraží extrémně, tedy až na 220 korun za krabičku, jak prosazují bojovníci proti tabáku, ale postupně, a to v dvoukrokovém zvýšení daní v letech 2013 a 2014 tak, aby nárůst nebyl nikdy větší než 3 Kč v jednom kroku.

Ministerstvo si od srovnání daně slibuje, že díky velkému objemu spotřeby levných cigaret by se zvýšily příjmy státního rozpočtu a zároveň by se přitom snížila dostupnost cigaret. Levné cigarety, jejichž podíl na trhu se za posledních deset let zdvojnásobil na téměř 70 procent, totiž vyhledávají zejména mladí kuřáci a právě je vyšší cena může od kouření odradit.

Cenové nůžky podle cenové hladiny v dubnu 2012 (rozdíl mezi cenou Marlboro jako prémiovou značkou a nejnižší cenou na trhu):

Česko-1,05 EUR
Slovensko-0,95 EUR
Rakousko-0,90 EUR
Polsko-0,70 EUR
Slovinsko-0,60 EUR
Maďarsko-0,52 EUR
Francie-0,50 EUR

U zemí mimo eurozónu přepočet podle aktuálního kurzu místní měny k euru

Odpůrci většího zdanění levných cigaret se ohánějí nárůstem nelegálních prodejů pašovaných cigaret. To je ale podle zastánců srovnání spotřební daně na cigarety neopodstatněné. Větší zájem o nelegální prodeje spouští podle analýz velkých výrobců cigaret až skokové zdražování o více než tři koruny v jednom kroku. Další úspěšnou obranou proti pašerákům jsou celníci, kterým se v Česku daří odhalovat nelegální cigarety. Jak uvádí statistiky na trhu v Evropské unii je každá desátá cigareta pašovaná, v Česku jen každá dvacátá. V některých státech EU se podíl pašovaných cigaret blíží ke čtyřiceti procentům.