Liberty Steel má plán, jak zachránit své britské aktivity, prodá tři továrny

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel

Miliardář Sanjeev Gupta před svou skotskou ocelárnou ze skupiny Liberty Steel Zdroj: Reuters

Skupina Liberty Steel se dohodla na restrukturalizaci a refinancování svých aktivit v Británii. Plány předpokládají, že společnost prodá tři továrny, které nepovažuje pro svou činnost za klíčové, informovala agentura Reuters. Liberty Steel, která vlastní také ostravskou huť, po krachu svého hlavního úvěrového partnera nyní sama bojuje o přežití.

„V rámci restrukturalizace hodlá společnost Liberty prodat aktivity pro letecký sektor a výrobu speciálních slitin ve Stocksbridge,“ uvedl podnik. Ten o své budoucnosti o víkendu jednal v Dubaji. „Liberty už také formálně zahájila prodej součástí Liberty Aluminium Technologies a Liberty Pressing Solutions,“ dodal britský podnik.

Liberty už tento měsíc jmenovala výbor pro restrukturalizaci a refinancování skupiny. Donutil ji k tomu pád společnosti Greensill Capital, která byla jejím největším úvěrovým partnerem a která v březnu vyhlásila insolvenci.

Liberty Ostrava je součástí společnosti Liberty Steel od roku 2019, skupina ostravskou firmu koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Ostravský podnik má společně s dceřinými společnostmi asi 6000 zaměstnanců. V polovině dubna odborové organizace v huti kvůli hospodářské situaci firmy vyhlásily stávkovou pohotovost.