Lidé šetří dál, prodej aut klesl o 22 procent

auta, Škoda

auta, Škoda Zdroj: profimedia.cz

Prodeje nových vozů výrazně slábnou i v České republice. Automobilky tak čeká velmi těžký rok. Na tuzemském trhu letos zatím roste zájem jen o kamiony a autobusy.

Svaz dovozců automobilů zveřejnil nepříznivá čísla. Prodej nových osobních aut v Česku v únoru meziročně klesl o 22 procent. Za první dva měsíce roku se registrace meziročně snížily o 14,5 procenta. Nejvíce nových osobních aut prodala Škoda, následují Volkswagen, Hyundai a Ford. Prodeje meziročně vzrostly jen u kategorie autobusů a kamionů.

Škoda prodala za leden a únor 6709 nových osobních aut. Tradiční jednička na tuzemském trhu tak držela téměř třetinu trhu s novými osobními vozidly. Druhý Volkswagen prodal 2482 aut. Těsně za ním se drží Hyundai s 2173 vozy a Ford, který prodal 1162 aut. Přečtěte si podrobné statistiky.

Vedle osobních vozidel klesl počet registrací motocyklů a lehkých užitkových automobilů. Prodej motocyklů proti loňsku klesl o 13,1 procenta na 995, užitkových vozů se prodalo 1296, což představuje větší než čtvrtinový meziroční propad.

Lépe se dařilo výrobcům autobusů a nákladních vozidel. Kamionů se podle svazu prodalo 1113, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. O téměř 29 procent vzrostly prodeje nových autobusů, kterých dopravci do provozu v ČR uvedli 134.
Prodej osobních aut v loňském roce v průměru rostl. Nových vozů majitelé registrovali 174 tisíc, o 0,42 procenta meziročně více. Nejprodávanějším osobním vozidlem byla Škoda Octavia.