Lidé šetří. Propad spotřeby plynu nezastavily ani únorové mrazy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Spotřeba zemního plynu během uplynulé zimy se kvůli teplejšímu počasí meziročně snížila o 6,6 procenta na 3,53 miliardy metrů krychlových. Průměrná teplota navzdory silným mrazům v únoru byla letos proti předchozí zimě o 1,5 stupňů Celsia vyšší, a sice kolem jednoho stupně pod nulou.

Teplota vzduchu má podle České plynárenské unie, která data zveřejnila na spotřebu plynu nejvýznamnější vliv. Denní průměrná spotřeba během letošního ledna činila 37 milionů metrů kubických, v únoru již ale kvůli velkým mrazům vzrostla na téměř 47 milionů metrů kubických.

„Spotřeba letos v zimě se po prvních dvou měsících očekávala výrazně nižší než v předešlém roce, ale nečekaně nízké letošní únorové teploty kolem -20 stupňů Celsia tuto spotřebu téměř vyrovnaly,“ uvedl Oldřich Petržilka, prezident ČPU.

Na nižší spotřebě se podle Petržilky podepsaly také úspory energií pomocí kvalitnější izolací staveb či kogeneračním vytápěním. Kvůli drahým pohonným hmotám naopak roste v dopravě spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG). „Těší nás, že recese průmyslové výroby se na spotřebě plynu výrazně neprojevuje,“ dodal Petržilka.

Trh s plynem nyní charakterizují časté změny dodavatele - zákazníci si pečlivěji vybírají prodejce s výhodnými cenami. V prvním čtvrtletí změnilo dodavatele plynu přes 100 000 zákazníků, což je meziročně o téměř polovinu více.